Oktobar 28, 2020

Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica

muzej

Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica radi svakim radnim danom od 8 – 16h i ima dvoje uposlenih. Od 1977. godine je postojao Zavičajni muzej koji je bio jedna od organizacionih jedinica Kulturnog centra Srebrenica.  Senad Đozić, kustos Muzejske zbirke Srebrenica, kaže da je nekada Zavičajni muzej imao dosta  bogatiji sadržaj.

- Početkom rata najveći dio eksponata je uništen ili otuđen. Ostao je jedan dio koji čini arheološku postavku. Ovdje imamo i izložbu „Srebrenica kroz vijekove“ gdje je oslikana prošlost Srebrenice od prahistorije do kraja Drugog svjetskog rata. Treća postavka je etnološko –etnografska postavka koja sadrži kompletne ili dijelove narodne nošnje ovih prostora i predmete koji su korišteni u svakodnevnoj upotrebi u domaćinstvima. Imamo i izložbu crteža Save Derikonjića koja nosi naziv „Osaćanski neimari“. To su crteži drvenih kuća i vjerskih objekata koje su u prošlosti radili osaćanski neimari kao vrsni majstori. Obuhvaćena je cjelokupna historija od najstarijih vremena do danas – kaže Đozić koji dodaje da je Muzejska zbirka tokom prošle godine imala svoje aktivnosti.

- Pored osnovne aktivnosti, a to su posjete turista i građanstva, mi kada smo u prilici organizujemo i određene događaje i aktivnosti. Prošle godine je obilježen Dan muzeja i u tu svrhu smo priredili manifestaciju gdje smo orgnizovali „Veće gusala i saza“. Ostvarili smo i saradnju sa medijskom kućom Mebius film iz Sarajeva gdje su oni radili projekat prezentacije kultrno – historijskog nasljeđa. Sa učenicima osnovnih škola u okviru manifestacije „Dani Srebrenice“ posjetili smo značajne lokalitete iz kulturno – historijskog nasljeđa Srebrenice. U sklopu investiciono – razvojne konferencije „Srebrenica 2015“ Muzejska zbirka je prilagođena televizijskim ekipama – ističe Đozić koji kaže da će i u ovoj godini biti provedene određene aktivnosti.

- Organizovat ćemo aktivnosti u povodu Dana muzeja 18. maja. Bićemo uključeni i u manifestaciju Dani Srebrenice. Imamo namjeru da uradimo  rekonstrukciju osaćanske sobe koja bi bila smještena u našim prostorijama – rekao je Đozić.

Autor: A. Mehmedović/ JP JS RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.