Septembar 19, 2020

U Srebrenici promovisane knjige „Jednog dana doći ću, oče“ i „Čuvaj se“

promocija knjige

U prostorijama Islamskog edukativnog centra u Srebrenici u poslijepodnevskim satima promovisane su knjige „Jednog dana doći ću, oče“ i „Čuvaj se“, autora Edina Krehića. Promotori knjige bili su Nihad Kreševljaković, Damir ef.Pestalić glavni srebrenicki imam u Srebrenici i Ahmed ef. Hrustanović. Na promociji je bio prisutan načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović i mnogobrojni građani Srebrenice.  

- Veliko zadovoljstvo mi je bilo da sam knjige promovisao u Srebrenici i čast mi je da je sala bila puna. Do sada sam imao promocije  u Sarajevu, Zagrebu, Mostaru, Konjicu, Bihaću, Tuzli i drugim gradovima. Inače, knjiga se prodaje i u inostranstvu. Knjige su napisane na osnovu istinitih dogadjaja koji su se desili unutar moje porodice – nakon promocije izjavio je za medije autor knjiga, Edin Krehić.

- Čitajući knjigu „Jednog dana doći ću, oče“ ne možete pobjeći od utiska koliko je djece odraslo bez oca i živi su svjedoci koji ne pamte svoje očeve. U Srebrenici sam upoznao mnogo djece koja ne pamte svoje očeve. Nažalost, život djece bez očeva prolazi nezabilježen – kazao je ef.Pestalić.

- Imamo primjer Srba koji su bili objektivno žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i nakon pedesetak godina postaju izvrišitelji genocida nad ljudima koji nisu izvrsili genocid. Npr. Jevreji koji su preživjeli Holokaust, a nakon pedeset godina postaju izvršitelji genocida nad ljudima u Palastini. Bošnjaci kao muslimani imaju velik obavezu čuvati da naša iskustva ne učine nas onim sto su naši neprijatelji bili. Bitno je kazati da muslimani nisu ni jednu stvar radili ono što su uradili nama neprijatelji – rekao je promotor knjiga Nihad Kreševljaković.

Roman „Čuvaj se“ objavljen je i na arapskom jeziku. Inače, knjige se mogu kupiti putem interneta i u knjižarama. Sa promocije je poručeno da mladi trebaju pisati o onome sto se ustvari desilo, jer  sve što je napisano ostaje u dalekoj historiji.

                                                                                                                                                                                                          Edin Krehić, autor knjiga koje su danas promovisane publici koja je bila prisutna poklonio je knjige.     

Autor: K. Šakić/ JS JP RTV SREBRENICA 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.