Oktobar 28, 2020

Kristina Milošević najbolji je uzor za srebreničku omladinu

U našem radijskom programu, u sklopu ljetne programske šeme emitovali smo prvu emisiju pod nazivom „Impuls“ u kojoj smo razgovarali sa Kristinom Milošević takmičarkom i trenericom karate kluba  „Želja Ipon“ Srebrenica.

Kristina je jedan od dobrih primjera uspješnosti i primjer mladima koji bi trebali da slijede njen put. Rođena je 1993.godine u Podgorici, studentica je četvrte godine Učiteljskog fakulteta. U izjavi za naš radio nam je kazala da se ovim sportom počela baviti kada je imala 10 godina, a svoje prve korake u karate sportu napravila u jednom karate klubu u Bratuncu, rekavši da je trenirala četiri godine, ostvarujući dobre rezultate. Nakon treniranja u Bratuncu, otišla je u Bajinu Baštu gdje je ostvarila dobre rezultate u Srbiji, kao i na svjetskim i evropskim takmičenjima. Nakon boravka u Bajinoj Bašti svoju karijeru u sportu je nastavila u Srebrenici sa izuzetno dobrim rezultatima.

- Treniramo u Srednjoškolskom centru Srebrenica, treninzi se održavaju ponedjeljkom, srijedom i petkom i trenutno je oko 60 članova. Tokom postojanja karate kluba „Želja Ipon“ Srebrenica osvojili smo preko 400 medalja i zaista je veliki uspijeh za klub koji postoji dvije i pol godine. Ove godine smo osvojili 6 zlatnih medalja na prvenstvu Republike Srpske i 6 srebrenih medalja, od 44 kluba mi smo u plasmanu bili 5, što je veliki uspijeh i ja sam preponosna. Kvalifikovali smo se na državno prvenstvo koje je trebalo da bude izborno za balkansko, međutim tu se umiješala neka politika i nismo uspjeli da budemo na državnom i izborimo plasman za balkansko. Ipak se nadam da ćemo u sljedećoj godini uspijeti, ustvari sigurna sam da hoćemo – izjavila je za naš radio Kristina Milošević, takmičarka i trener karate kluba „ Želja Ipon“ Srebrenica.

Za postignuti uspijeh Kristina je zahvalna roditeljima na podršci, te ujedno iskazala zahvalnost treneru kao i načelniku Opštine Srebrenica, Ćamilu Durakoviću.

Na naše pitanje kako je raditi sa djecom Kristina nam je rekla da puno voli djecu te da je predivno raditi sa njima. Također nam je otkrila da je imala mnogo prilika da ode iz Srebrenice, ali da zbog djece sa kojima radi nije mogla da napusti naš grad.

- U avgustu idem u Banja Luku na pripreme i sredinom avgusta idem na Jahorinu sa djecom. Od septembra kreću takmičenja i treninzi, očekujemo me državno, izborno i nekoliko turnira koji se boduju. Iskreno se nadam da ću skupiti dovoljno bodova kako bi se plasirala na svjetsko prvenstvo u Austriji, koje će biti održano u oktobru ove godine – kazala je Milošević.

Kristina je mišljenja da sporta nedostaje u Srebrenici i smatra da se više treba ulagati u sport nego u neke druge stvari, jer kako kaže uz sport se djeca vežu za grad.

- Ja sam mogla otvoriti klub bilo gdje, jednostavno nisam htjela. Iskreno se nadam da će se mnogo više podržavati sport u ovom gradu – zaključuje Milošević.

Ona nam je kazala da slobodno vrijeme provodi trenirajući  i njen sportski uzor je Azarbejdžanac Argajev i kazala da je prestala da broji svoje medalje jer je do sada osvojila više od 350 medalja osvojenih sa turnira, a posebne medalje su sa evropskog, evjetskog i balkanskog takmičenja.

Kristina nam je rekla da u karate klub „Želja Ipon“ nema etičkih podjela i tokom treninga se ne prepoznaje nacionalnost djece. I za kraj Kristina poručuje mladima da se sklone sa ulice i što manje da konzumiranju alkohol i cigarete, te da bave sportom i svoje vrijeme iskoriste na najbolji mogući način.

Autor: K.Šakić / JP JS RTV SREBRENICA

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Nedjelja, 23 April 2017 20:51
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.