Juli 13, 2020
Adem Mehmedović

Adem Mehmedović

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop devet žrtva genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995. godine u "zaštićenoj zoni UN-a" Srebrenici. 

U Kulturnom centru Srebrenica danas je održana komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica posvećena svim žrtvama rata u Srebrenici. Sjednici su prisustvovali bošnjački i srspki predstavnici u lokalnoj vlasti, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i međunarodnim organizacijama, preduzima sve aktivnosti kako bi obezbjeđenje predstojećeg komemorativnog skupa u Potočarima proteklo mirno i bezbjedno, a pripreme za obezbjeđenje navedenog skupa teku po planu. 

Još jednom apelujemo na sve građane koji planiraju prisustvovati komemorativnom skupu 11. jula u Potočarima, da poštuju Zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj kao i preporuke JZU Instituta za javno zdravstvo RS, naročito u pogledu zabrane javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica na javnom mjestu, fizičke distance i korištenja zaštitnih maski.

Podsjećamo, u cilju preduzimanja neophodnih bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao je Naredbu o zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase za 10.07.2020. godine u vremenu od 12,00 do 22,00 časa, na sljedećim dionicama magistralnih puteva:

-MII-506 (stara oznaka M-19.2) - dionica granica RS/FBiH (Luke)-Vlasenica,

-MI-115 (stara oznaka M-19) – dionica Vlasenica-Кonjević Polje,

-MII-504 (stara oznaka R-454) – dionica Кonjević Polje-Bratunac.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone za dan 11.07.2020. godine u vremenu od 00,00 do 20,00 časova, na sljedećim dionicama magistralnih i regionalnih puteva:

-MI-115 (stara oznaka M-19) – dionica Кarakaj-Vlasenica,

-MII-504 (stara oznaka R-454) – dionica Кonjević Polje-Bratunac,

-PI-5104 (stara oznaka R-453) – dionica Bratunac-Srebrenica.

Štab akcije „Srebrenica 2020“ odrediće alternativne pravce za saobraćaj teretnih vozila ukupne mase preko 3,5t.

Takođe, u cilju preduzimanja neophodnih bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izdao je Naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju i to:

 -dana 08.07.2020. godine u vremenu od 09,00 do 15,00 časova, na dionici magistralnog puta M-4 Caparde - Oraovac,

 -dana 09.07.2020. godine u vremenu od 15,00 do 22,00 časa, na dionici magistralnog puta M-19 na relaciji Drinjača - Milići,

-dana 10.07. i 11.07.2020. godine u vremenu od 00,00 do 24,00 časa, na sljedećim putnim pravcima:

-magistralni put M-19, relacija: Drinjača – Кonjević Polje – Milići,

-magistralni put M-19-2, relacija Vlasenica – MEL Luke,

-regionalni put: R-454 Кonjević Polje – Bratunac,

-regionalni put: R-454a Drinjača – Bratunac,

-regionalni put: R-453 Bratunac – Srebrenica,

-regionalni put: R-452 Srebrenica – Zeleni Jadar.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedene dane neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

Još jednom obavještavamo predstavnike medijskih kuća, druge subjekte i građane, da je u cilju bezbjednog održavanja predstojećeg skupa kao i bezbjednosti svih učesnika, 11. jula na području opštine Srebrenica, zabranjena upotreba dronova. Predstavnici medijskih kuća koji su akreditovani za praćenje događaja, dužni su na sebi imati jasno istaknutu akreditaciju.

Izvor: PU Zvornik/ RTV Srebrenica

 

Danas je održana sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica. Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da se epidemiloška sitacija u proteklim danima pogoršala na području naše opštine Srebrenica. 

U naselju Liješće jutros je došlo do požara na porodičnoj kući. Prema riječima Izeta Suljanovića, komandira vatrogasne jedinice u Srebrenici požar je lokalizovan i ugašen.

Regionalno dječije muzičko takmičenje "Ritam Evrope" trebalo bi da bude održano u septembru u Sportskoj dvorani "Peki" na Palama, a  Srebrenicu će na ovom takmičenju predstavljati Jelena Šiniković.

Prema današnjem izvještaju Štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica nema zaraženih osoba korona virusom.

Povodom Odluke Vlade Republike Srpske o proglašenju vanredne situacije za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed pojave korona virusa (COVID-19) donesene na 1.vanrednoj sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 16.03.2020.godine, dana 26.06.2020.godine sa početkom u 10:00 sati održana je sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica, te su doneseni sljedeći Zaključci:

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari održan je četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine. Na sastanku je usvojen Program obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, kazao je da je donijeta odluka da će biti obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida.

Obilne kišne padavine uzrokovale su dosta problema na području opštine Srebrenica, a štete će se zbrajati u narednim danima.

Stranica 1 od 28
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.