Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

"Marš mira 2017": 100 kilometara sjećanja

Više od pet hiljada učesnika "Marša mira 2017 Nezuk - Potočari", te sportista iz Bihaća, Sarajeva i Vukovara i ove godine će svojim dolaskom u Potočare 11. jula odati počast žrtvama genocida i podsjetiti na stravične zločine koji su se dogodili u Srebrenici.


Kolona učesnika koja broji hiljade ljudi iz svih dijelova svijeta i svake godine se povećava, kreće iz Nezuka i od 8. do 10. jula će preći put dug oko 100 kilometara do Potočara. Po završetku "Marša" učesnici imaju priliku prisustvovati komemoraciji, te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava pronađenih u nekoj od masovnih grobnica s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute. "Maršu mira" i ove godine pridružit će se i 80 učesnika "Marša mira Sarajevo - Nezuk Potočari", koji će za osam dana preći više od 240 kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana kada su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.
Svoj neizostavan doprinos će dati i 250 učesnika biciklističkog maratona "Bihać - Potočari", koji će krenuti 8. jula iz Bihaća. Učesnici biciklističkog maratona dolaze iz više zemalja, a to su BiH, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Švedska, SAD, Holandija i Mađarska.
Biciklisti će preći oko 500 kilometara podijeljenih u tri etape, a prespavat će u Jajcu i Sarajevu kao i svake godine. Neprekidnim štafetnim trčanjem, 25 učesnika "Supermaratona Bihać - Potočari 2017" koji će dati doprinos obilježavanju 22. godišnjice stradaja srebreničkih Bošnjaka, krenut će 8. jula da bi odali počast ubijenim Srebreničanima i prisustvovali kolektivnoj dženazi.
Također, oko 600 motorista iz BiH, Austrije, Slovenije, Njemačke, Švicarske, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske krenut će 10. jula iz Sarajeva prema Potočarima kako bi na dostojanstven način odali počast ubijenim Srebreničanima te iskazali podršku učesnicima "Marša mira Nezuk - Potočari". Kao i svake godine, pet maratonaca će u pet etapa preći 227 km, da bi iz Vukovara stigli u Srebrenicu.
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba od 6. do 10. jula organizira šesti ultramaraton na relaciji Vukovar-Srebrenica. Svi oni će u Potočare stići 10. jula, nakon čega će se pridružiti koloni "Marša mira 2017", te 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovati kolektivnoj dženazi.
Do sada je identifikovano 70 žrtava genodica i spremno za dženazu 11. jula 2017. godine u Memorijalnom centru Srebrenica, a među njima je sedam maloljetnika.


Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.