Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Završen "Marš mira 2017": Više od 5000 učesnika stiglo u Potočare

Više od pet hiljada učesnika "Marša mira" stiglo je u večernjim satima u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari nakon tri dana pješačenja trasom dugom sto kilometara kojom su 1995. godine pješačili Srebrenčani nadajući se prelasku na slobodnu teritoriju.


Marš mira je išao u dva pravca od Nezuka do Potočara, i od Žepe do Potočara. Muškarci, žene, djeca iz svih dijelova svijeta, ali i oni koji su tog ljeta 1995. preživjeli na "putu smrti", u prethodna dva dana prešli su dvije etape i sinoć stigli do kampa u Mravinjcima odakle su jutros krenuli do Šušnjara, sela u blizini Srebrenice odakle je '95. krenula kolona Srebreničana. Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

Munir Habibović, vođa "Marša mira 2017"  rekao je da je ovogodišnji "Marš mira" protekao bez problema, te se zahvalio učesnicima na učešću u ovogodišnjem maršu. 

Pored učesnika 'Marša mira' u Potočare je stiglo i više od 400 motociklista u okviru 6. Internacionalnog moto maratona Srebrenica 2017. pod motom "Da se ne zaboravi i ne ponovi". Među učesnicima maratona su motociklisti iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske.
Također, biciklisti iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, SAD-a, Holandije i Mađarske prešli su 500 kilometara da bi stigli u Potočare. Na put su krenuli iz Bihaća 8.jula u jutarnjim satima, kraj prve etape i prvo noćenje je bilo u Jajcu.
Učesnici "Marša mira" i članovi porodica su iznijeli tabute u mezarje Memorijalnog centra Potočari gdje će sutra biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 71 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima "zaštićene zone UN-a".

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.