Oktobar 23, 2020

Udruženje "Istočna alternativa" zaprijetilo uklanjanjem bošnjačkih spomen-obilježja u Srebrenici

U znak sjećanja na ubijene Srbe na području Srebrenice, Bratunca i Podrinja Vojin Pavlović iz Udruženja građana "Istočna alternativa" iz Bratunca položio je cvijeće uz zgradu Osnovnog suda i stare policijske stanice u Srebrenici.


 - Tradicionalno, već šestu godinu zaredom, obilježavamo stradanje Srba na području općine Srebrenica. Ovim činom odajemo poštu svim ubijenim Srbima -  rekao je Pavlović.
Na mjestu događaja danas je, osim Pavlovića, bila samo jedna članica ovog udruženja. Tvrdeći da im je lokalna vlast na čelu s Mladenom Grujičićem zabranila obilježavanje, Pavlović kaže da broj prisutnih nije bitan.
Također je naglasio kako nisu odustali od spomen-ploče ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici u znak sjećanja na ubijene Srbe na ovom području, kao ni od postavljanja biste Vitaliju Čurkinu.

- Mi ćemo vas iznenaditi, a spomen-obilježje će ubrzo biti postavljeno. Podnijeli smo zahtjev načelniku i ako on ne bude imao razumijevanja i ako u roku od 30 dana ne počne uklanjati bespravno izgrađene spomenike bošnjačkih udruženja, mi ćemo početi uklanjanje ili ćemo početi obilježavati srpska stratišta. Ploča će biti postavljena makar ja došao i zašarafio je, a bit će i spomenik Čurkinu. Ako ne bude njegov, bit će moj - poručio je Pavlović.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.