Oktobar 23, 2020

Posjeta stratištu Trnovo

Preživjele porodice, rodbina i prijatelji žrtava posjetile su danas Godinjske Barama u Trnovu gdje su pripadnici jedinice „Škorpioni“ strijeljali šest mladića iz Srebrenice 17. jula 1995. godine.


Na mjestu zločina položeno je cvijeće, proučen Jasin i Fatiha za šest ubijenih srebreničkih mladića. Njih je zarobila paravojna jedinica „Škorpioni“, kamionom odvezla u jednu bašču u Godinjskim Barama gdje su ih strijeljali. Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak kasnije prikazan u Hagu i to na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.
Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).
Posmrtni ostaci ovih mladića pronađeni su 1998. godine, tijela identifikovana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.
Za ovaj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da izvršio zločin sa predumišljajem. Današnjom posjetom stratišta Godinjske Bare u općini Trnovo završava se 22. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo od 25. maja i trajalo je 21 radni dan u kojim je realizovano 70 kulturnih i vjerskih sadržaja, računajući i komemoraciju 11. jula.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.