Decembar 01, 2020

Ljetna franjevačka škola duhovnosti u Srebrenici

Ljetna franjevačka škola duhovnosti u Srebrenici počela je 20. avgusta i traje do 25. avgusta.


Ova aktivnost se održava u organizaciji sa profesorima sa Franjevačke teologije iz Sarajeva, te uz pomoć drugih saradnika. Profesor na predavanju je bio fra Miro Jelečević koji je govorio o razvoju ranog franjevačkog reda i otvaranju franjevačkog reda za djelovanje prvih intelekutalaca u prvih sto godina postojanja reda.
- Taj razvoj sam predstavio kroz šest biografija velikih likova iz franjevačke povijesti kroz koje sam primjerno pokazao kako je razvoj franjavačkog reda išao u tom pravcu da su fratri vrlo brzo bili prisutni u svim područjima duhovnog, kulturnog, javnog, crkvenog političkog života u svim sverama, te da su u dobrim dijelom su kreirali, određivali život u tim sferama – izjavio je za naš radio Jelečević dodajući da je za fatre „Bosne srebrene“ Srebrenica imala uvijek jedno posebno mjesto zbog naziva zajednice.
- Postojala je jedna memorija i kad više nije bilo katolika u Srebrenici, nije bilo fratara. Ovdje smo na temeljima ruševinama franjevačkog samostana, koji je sve do Bečkog ratova bio u Srebrenici, odnosno do 17. stoljeća. Ima jednu veliku duhovnu i simboličku važnost za nas fratre „Bosne srebrene“ kao jedno od mjesta naših početaka koje nas stalno udahnuje uz sve nedaće i nevolje koje su nas fatre i ljude u Bosni kroz povijest i vijekove pogađale da ne treba odustajati od važnih stvari, a to je ne smijemo odustati od razmišljanja u životu, učenja o životu, od razgovaranja i upoznavanja drugih, od poštivanja drugih, da budemo ljudi – pojasnio je Jelečević.
Župnik Župe „Srca Isusova“ za Srebrenicu, Bratunac i Zvornik Fra Joso Ošorlić je incijator „Ljetne franjevačke škole duhovnosti“ u Srebrenici. U izjavi za naš radio fra Joso je rekao da je 200 vjernika katolika na području Srebrenice, Bratunca i Zvornika, Vlasenice i Milića.
- Franjevačka ljetna škola se održava već pet šest godina, a kao Župnik Zvornika, Srebrenice i Bratunca želio sam da se franjevačka škola dogodi ovdje, upravo na korijenima, našoj franjevačkoj kolijevci. Sa školom smo počeli u nedjelju navečer sa Svetom misom koju je predvodio fra Marinko Pejić, naš profesor duhovnosti na Franjevačkoj teologiji. On je u ponedjeljak održao predavanje na temu Sveti Franjo i Gubavac, susret koji sve mjenja. Zatim, druga tema je bila „Iskustva ranjivosti“ i treća tema „ Sveti Franjo Ašički“ čovjek mira i dijaloga. Sadržaj programa škole je i upoznavanje sa prostorom Srebrenice, posjetili smo Memorijalni centar Potočari, zatim smo obišli bogomolje u Srebrenici, a nakon toga i Banju Guber. Drugi dan škole je održano predavanje profesora Fravili Radnon koji je održao predavanje na temu „Franjo i stvorenja“. U utorak smo posjetili manastir Svete trojice u „Sasama“ i upoznali se sa monaškim životom gdje franjevci živjeli u 13. stoljeću. Poslijepodnevnim satima smo posjetili grad Soko i to je za nas bila novost jer smo vidjeli ono što nismo znali – istakao je fra Ošorlić.
Učesnici franjevačke ljetne škole su posjetili i muzej Municipium u Skleanima, te budući nacionalni park „Drina“.
- U programu škole je povijesni dio i Sadik Salihović će nam govoriti o povijesti srednjeg Podrinja o životu na ovom području pravoslavaca, muslimana i katolika. Također, posjetili smo manastir „Karno“. U planu smo da radimo na dijalogu izgradnje mira i pomirenja. Tokom programa obići ćemo jezero Perućac i obići jednog bošnjačkog povratnika kao posjeta mjestu Klotijevcu.U petak će nam doći Franjevački pripravnici za vječne zavjete, koji su iz BiH, Hrvatske i Slovenije i sa njima ćemo zaključiti ljetnu školu, zatim u 11 h će biti održana misa – rekao je fra Ošorlić uz poruku da je njegova dužnost da pomogne ljudima prije svega katolicima, a zatim svim drugim ljudima.
Jedna od učesnica ljetne škole „Duhovnosti“ je Željka Ergalašev . Željka je došla iz Sarajeva i prvi put je u Srebrenici.
- Obišla sam sve, inače znam kao mnogi naši državljani ovako prelijepe i divne zemlje BiH koja nije očekivala ovakve užasne stvari da će nam se desiti. Međutim, loš odgoj i lažne veličine su napravile loše stvari. Najtragičnije je doći u ovaj grad i vidjeti posljedice lošeg odgoja i prezentiranje jedne lažne ideologije, lažnog bratstva i jedinstva, lažne ljubavi, pokazalo je upravo jedan užaš da se mrzi ono drugačije, druga nacionalnost i druga vjeroispovijest. U svakom slučaju znamo da je bila agresija jednih koji su htjeli, a to znamo da je velika Srbija htjela napraviti na račun naših teritorija svoju državu. Vidjeli smo sami kako se to sve završilo, a nije smijelo i nije trebalo tako. Vjerujem da će biti budućnsoti za mlade, kako kažu treba prvo opraštati, treba prvo jedne druge upoznavati, voljeti jedne druge, smatrati da ova zemlja ima puno bogastva i vrijednosti da možemo zajedno živjeti i da možemo jedni drugima pomoći i da ponovo možemo ovu lijepu zemlju izgraditi. Na kraju mi jesmo naučili da živimo zajedno , sva tri naroda, pa i ostale nacionalnosti. Jednostavno još uvijek sam pod dojmom iako sam sve pratila i gledala, tokom rata sam bila u Sarajevu, i na neki drugi način smo i mi bili ugroženi, i puno je poginulih. Bez obzira na veliki broj stratišta, ali se često zanemaruje Sarajevo koje je bilo stratište i puno je poginulih ljudi, nevine i nedužni djece te običnih građana. Došla sam prvi put osobno u Srebrenicu još uvijek sam pod dojmom tragedije, iako sam prošla istu tragediju na drugi način u Srajevu, jer sam cijeli rat bila u tom gradu – ispričala je za naš radio Željka.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.