Novembar 27, 2020

(AUDIO) Intervju sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem

U programu RTV Srebrenica gostovao je načelnik opštine Srebrenica koji je govorio o aktuelnoj situaciji u Srebrenici, političkim prilikama, radovima na rekonstrukciji glavne saobračajnice i drugim projektima.Kada će biti završena rekonstrukcija glavne saobračajnice, kako će to sve izgledati?

Načelnik Grujičić: Srebrenica je jedno veliko gradilište. Molim građane da imaju strpljenja. Nije sve onako kako smo zamislili. Ima dosta problema, i kada se otvore novi radovi dođu i problemi. Imali smo problema da dolazi do čestih kvarova kada je u pitanju vodovod i struja. Angažovali smo sve one koji mogu da nam pomognu oko instalacija. Kada je saobračaj u pitanju jeste gužva. Nemamo mi mogućnosti za neke zaobilaznice. Nije savršeno sve, ali neće ovo dugo trajati da se izađe s radovima iz centra grada. Prvobitni projekat je u velikoj mjeri izmjenjen. Tako da mi pokušavamo da kada su radovi u toku uradimo što više. Uradićemo kružni tok iznad pijace koji nije bio predviđen u prvobitnom planu. Uradićemo i srednju ulicu kada već imamo mogućnost. Ta ulica će biti pretvorena u šetalište. Trotoarima neće ići asfalt nego ploče koje će se u slučaju kvarova moći podizati. Paralelno sa svim ovim radovima radimo i na sanaciji trga ispred robne kuće. Ta sredstva smo obezbijedili preko vlade Brčko Distrikta. Radimo i ulicu iznad restorana Bato. Radi se i parking iza stare grade Pivnice Ono što sam ja rekao već je da opština nema dodira sa novcem koji je stigao iz Srbije. UDNP raspolaže svim tim sredstvima i sprovodi sve procedure. Opština tu samo vrši nadzor. Izmjene projekata su urađene da bi se izvršile uštede. Po projektima nisu bili planirani trotoari do Učine Bašće, nisu bili planirani kružni tokovi. Sve će to biti urađeno. Ono što je skraćeno je dionica od motela Alić do Učine Bašće. Međutim, mi ćemo pokušati da uradimo i taj dio puta jer je to kratka relacija. Ostalo će se raditi do autobuske stanice. Kada je bila nedavno delagacija Vlade Srbije u Srebrenici konstatovano je da su svi rokovi probijeni. To se odnosi i na izgradnju zgrade vrtića. Kada je asfaltiranje u pitanju očekujem da se u narednih nekolio dana prvi sloj da se postavi. Vjerujem da će najdulje za mjesec dana biti prohodne ulice.

Mnogi su postavljali pitanja šta će nam ovolika zgrada obdaništa u Srebrenici!?

Načelnik Grujičić: I ja se ne slažem da je bilo potrebno baš toliko obdanište u Srebrenici. Ali nije loše da imamo jedan takav objekat. Gradimo i fabrike. Mnogi neće da rade, ali tako je to. Mi gradimo halu u Potočarima za investitore iz Srbije koji imaju fabriku namještaja u Srbiji. Oni su razgledali i zgradu Ferosa i njihov plan je da u naredne četiri godine zaposle 350 osoba. Imamo problema oko imovine kada je u pitanju Feros, ali pokrenuli smo razgovore o tome.

Šta je sa Banje Guber, i drugim projektima?

Načelnik Grujičić: Ta priča nije završena. Razgovarali smo sa Austrijancima koji su nedavno bili u Srebrenici, i koji su zainteresovani da otvaraju mljekaru u Srebrenici. Mi smo izvršili analizu koliki je kapacite to jest koliko mi možemo da prozivedemo mlijeka godišnje. Oni su predložili da uzmu naš logo i da proizvode sa našim logom kako bi vidjeli reakcije na naš proizvod. Uskoro očekujem sastanak s njima. Nije završena priča ni o preradi mesa. Na tome radimo takođe. Definitivno još niko ništa nije otvorio u Srebrenici, ali ima pomaka. Objekat stare škole u Skelanima je renoviran i tu imamo zainteresovana dva investitora. Tu ostaje problem da li će ti investitori moći prevoziti robu preko graničnog prelaza u Skelanima. Kada je banja Guber u pitanju i o tome se pregovara. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bi u narednim danima trebao da dođe u Srebrenicu i to će biti tema broj jedan. Kada bi smo to pitanje riješili Srebrenica bi se vratila na nivo koji je imala nekad prije.

Dokle se stiglo sa pregovorima o naknadi za potopljeno zemljište?

Načelnik Grujičić: Nedavno je bio sastanak sa ministrom Šarovićem i ono što je mene ohrabrilo tada je da je on rekao da se tu neće nikakav problem praviti ukoliko Srbija izrazi volju i želju da isplati tu naknadu. Vjerujemo da će uskoro biti timovi sastavljeni koji će pregovarati na tu temu. To je za Srebrenicu posebno važno jer bi se dosta sredstava osiguralo u budžet što bi nama pomoglo da realizujemo mnoge infrastrukturne projekte. Dosta vremena se govorilo o izgradnji sportske dvorane u Srebrenici? Načelnik Grujičić: Ono što sam ja kao prijedlog iznio svojim saradnicima naišlo je na pozitivne reakcije. Mi predlažemo da ta sredstva preusmjerimo u aqua park. To bi privuklo i ljude sa strane. Treba Srebrenici nešto što bi bilo samo održivo. Mi nemamo sadržaja koji bi mogli da opravdaju postojanje dvorene. To bi nama bilo samo opterećenje na budžet. Ova ideja sa aqua parkom bi bila samo održiva, a to bi privuklo turiste. Nadam se da ćemo uspjeti u toj namjeri da ta sredstva preusmjerimo na taj projekat. Sredstva su operativna.

Ova godina je teška za poljoprivredne proizvođače?

Načelnik Grujičić: Značajne su štete u poljoprivredi. Predloženo je da se održi jedna posebna tematska sjednica SO, kako bi se donijeli neki zaključci i s tim krenulo prema Ministarstvu. Biće neke pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Bili ste nedavno u Luci?

Načelnik Grujičić: Da, razgovarao sam sa stanovnicima Luke. Cilj nam je da uradimo dio asfalta gore, pogotovo izlaz iz sela koji je u katastrofalnom stanju. Građani su se žalili i na poslovanje ŠG „Drina“ i republički inspektor je bio u inspekciji, pa ćemo vidjeti izvještaj. Mi radimo na putevima, na sanaciji. Nije bilo ni jednog poziva iz sela, a da mi nismo poslali ekipu da se vidi kakva je situacija. Ono što će biti prioritet je da uradimo kanale na putevima, jer ako nemamo kanale kako treba onda nemamo ni put.

Šta je sa zgrade Pivnice, hoće li opština kupiti tu zgradu?

Načelnik Grujičić: Imamo namjeru da kupimo tu zgradu. Holanđani su zainteresovani preko naših mladih ljudi da koriste taj objekat. Njima je bitno da imaju čiste papire, i mi smo došli na ideju da opština mora kupiti taj objekat. Ovih dana smo u postupku pregovora.

Kako ste zadovoljni političkom situacijom?

Načelnik Grujičić: Dobro je da se stabilizovalo to stanje. Nadam se da će i Skupština krenuti da rješava pitanje građana, a ne samo pojedinaca. Sjednica Skupštine će biti 11. septembra i tu će biti imenovani direktori nakon završene konkursne procedure. Poručujem građanima da budu strpljivi kada su u pitanju ovi radovi u gradu. Bitno je da svi imamo strpljenja.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.