Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Holandski ambasador Reinout Caspar Vos posjetio opštinu Srebrenica

Ambasador Holandije Reinout Caspar Vos u BiH danas je posjetio Memorijalni centar u Potočarima i odao počast ubijenim žrtvama genocida.


Nakon toga se sastao sa majkama Srebrenice, a zatim je posjetio načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića i njegovog zamjenika Nermina Alivukovića.
Ambasador Holandije Reinout Caspar Vos nakon sastanka sa načelnikom Grujičićem u izjavi za medije je kazao da je veoma značajno da se održe sjećanja na počinjen genocid 1995. godine.
- Osuđujemo sve one koji ne priznaju genocid 1995.godine. Također sam razgovarao sa načelnikom o uspješno sprovedenim projektima u posljednjih 20 godina u Srebrenici. Drago mi je da su vidljivi rezultati projektata koji su realizovai, i samim tim naša podrška nije nephodna kao ranije. Svakako naša saradnja će se nastaviti i u narednom periodu ću često dolaziti u Srebrenicu, kako iz profesionalnih razloga tako i privatno, jer ovo je prekasno turističko područje – kazao je holadnski ambasador.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su razgovrali o projektima koji su implementirani od strane Holandije.
- Na sastanku smo izrazili želju i apel da Holandija produži rok djelovanja u Srebrenici sve dok ovaj grad ne bude samoodrživ i ne stane na svoje noge. Vjerujem da ćemo i dalje nastaviti saradnju sa ambasadom Holandije – istakao je Grujičić.
Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković ambasadoru Holandije se zahvalio na dosadašnjoj podršci kroz razne projekte. Alivuković je istakao posebnu zahvalnost ambasadoru za izdvajanje finansijskih sredstva za rad ICMP-a i identifikaciju žrtava genocida, kao i na pomoći Vlade Kraljevine Holandije za projekte deminiranja na području opštine Srebrenica, te podršku NVO koje svoje projekte realiziraju na području naše opštine.
- Ambasador Holandije na sastanku nam je rekao da osuđuje sve one koji ne priznaju genocid 1995.godine, te zatražio veću podršku opštine Srebrenica majkama Srebrenice i njihovim udruženjima. Sa druge strane najavio je zatvaranje razvojnog projekta UN-a koji je implementiran preko UNDP-a u Srebrenici. Ipak, načelnik Grujičić i ja smo molili da se nastavi ovaj projekat minimalno još godinu-dvije kako bi opština Srebrenica uspjela da uhvati korak sa drugim razvijenim opštinama u Bosni i Hercegovini, te postala samoodrživa. Ambasador je obećao da će našu molbu prenijeti Vladi Kraljevine Holandije i izrazio punu podršku našoj opštini na putu ka ekonomskom jačanju i osnaživanju – rekao je Nermin Alivuković.

K. Šakić/RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.