Maj 30, 2020

Deset godina uspješnog djelovanja JICA-e na području Srebrenice

Predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Keiichi Hashimoto danas je posjetio opštinu Srebrenica i sastao se sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem.


Na sastanku su razgovarali o realizovanom projektu koji je nazvan „Pomirenje različitih etničkih grupa“. Tokom posjete Hašimoto je izrazio želju da se upozna o političkoj situaciji u Srebrenici.
- Došao sam u svrhu jednog istraživanja koji se tiče uticaja projekta koji smo mi sprovodili proteklih deset godina. Ispred Japanske agencije za međunarodnu saradnju sam poslan da vidim kakva je situacija i koliko je stabilna u ovoj opštini. Mi smo željeli da znamo rezultate posljednjih izbora, kakve odluke su glasaći donijeli i za koje političke partije su građani glasali. Istražujući te rezultate željeli smo da saznamo da li je politička situacija stabilna – kazao je Hashimoto.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da su razgovarali o političkoj situaciji i ekonomskom razvoju opštine Srebrenica.
- Oni su došli da vide kakve efekte je ostavio projekat koji je dugo godina datirao na prostoru Srebrenice, te kakvo je stanje nakon izbora, jer su imali informacije da je nestabilna situacija. Međutim, ja sam im objasnio kako je sada u Srebrenici i da je politička situacija stabilna. Rekao sam im da smo svi odlučili da Srebrenicu ekonomski ojačamo – rekao je Grujičić.
Grujičić ističe da je na sastanku izrazio želju da Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) ponovo krene sa nekim projektom na području opštine Srebrenica.
- Vidio sam razumijevanje i želju da se to desi, ali su nam sugrisali da odavde mora krenuti incijativa sa nekim projektima koji će ih fascinirati i projekti koji će biti vezani za suživot, pomirenje, zajednički rad. Mislim da imamo dosta ideja i vjerujem da ćemo uspjeti da ih ponovo vratimo ovdje u Srebrenicu – zaključio je Grujičić.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.