Juli 19, 2019

„Kamerni teatar 55“ osniva školu glume u Srebrenici

Predstavnici „Kamernog teatra 55“ danas su boravili u Srebrenici i sastali se sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem.


Povod za sastanak je ideja „Kamernog teatra 55“ da se u Srebrenici osnuje škola glume u narednom periodu. Vedran Fajković, dramaturg „Kamernog teatra 55“, kaže da je procedura već počela, te da je obavljen razgovor sa glumcima koji će raditi na projektu.
- Na čelu sa našim direktorom Emirom Hadžihafizbegovićem došli smo na ideju i uputili prijedlog načelniku opštine da ovdje u Srebrenici otvorimo malu školu glume Kamernog teatra. Ideja je da djeca iz Srebrenice na kraju cijelog procesa pripreme jednu predstavu i sa njom se predstave u cijeloj Bosni i Hercegovini. Djeca bi na taj način vidjela šta znači biti glumac, ali i sve ono što ide uz predstavu. Pored toga napravili bi jednu malu trupu srebreničkih glumaca koji bi izvodili predstavu u Bosni i Hercegovini. Srebrenica je dio svih kulturnih i kulturoloških dešavanja i to tako treba biti. Na neki način mi smo krenuli u realizaciju. Plan je da jednom sedmično po dva glumca dolaze u Srebrenicu i rade sa djecom. Prije toga ćemo napraviti audiciju. Naš je plan da polovinom januara krenemo sa svim tim. Naišli smo na fenomenalan prijem kod načelnika opštine. Mi smo odlučili da krenemo sa ovim i vjerujem da ćemo imati podršku određenih institucija – kaže Fajković.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da mu je drago da je došla incijativa za osnivanje škole glume u Srebrenici.
- Mi nastavljamo u duhu kako smo i započeli da Srebrenicu predstavljamo u dobrom svjetlu. Ovo je jedan lijep projekat za djecu i mlade u Srebrenici. Cilj nam je da omogućimo djeci raznovnrsne mogućnosti, a sve da mladi ostaju ovdje. Moramo raditi na tome da Srebrenica bude ljepše mjesto za življenje. To moramo svima omogućiti. Hvala na inicijativi gospodinu Emiru Hadžihafizbegoviću i žao mi je što on nije mogao doći danas u naš grad. Kroz ovu ideju ćemo da afirmišemo mlade ljude, pa se nadam da ćemo imati glumce koji će biti dio serijala i filmova - kaže Grujičić.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.