Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nastavak liječenja pacijenata vodom sa izvorišta "Guber"

U srebreničkom Domu zdravlja u narednom periodu će biti nastavljen projekat liječenja pacijenata ljekovitom vodom sa izvorišta "Guber".


Ovaj projekat je započeo 2016. godine, a danas je ozvaničen njegov nastavak za 2018. godinu. Do kraja godine će tim doktora i osoblja će raditi s pacijentima, a kroz šest mjeseci će se vidjeti rezultati. Cilj je da se, pored liječenja oboljelih od nekoliko vrsta bolesti, promoviše i banjski turizam.
- Ovo je ambulantni način liječenja, koji bi mogao biti uvod u stacionarni. Eksploatacija Guber vode je krajnji cilj. Tim koj radi u ovom projektu je u sastavu dr. Almir Pašagić, dr. Radomir Pavlović, Suljo Čakanović, i docent Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika. Cilj je da radimo šest mjeseci sa pacijentima, i pratimo rad i analize, te da skrenemo pažnju javnosti na ljekovitost izvora Gubera. Pacijenti su u proteklom periodu dolazili iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Mi imamo program po kojem radimo, i po svim analizama rezultati su dobri. Banja Guber može da bude glavni centar za anemiju i rehabilitaciju – kaže dr. Radomir Pavlović.
Član tima Suljo Čakanović kaže da su rezultati projekta iz 2016. godine bili su dobri, te da je logičan slijed bio da se nastavi projekat.
- Ovo je prilika i da ukažemo nadležnima na značaj Gubera kako bi se ponovo pokrenuo rad banje Guber. Sve usluge za pacijente su besplatne i mogu doći bilo odakle. Mi ćemo prvoditi određene analize, a bitno je da je Tehnološki fakultet iz Zvornika uključen u ovaj projekat. Vode Gubera su ljekovite, ali ono što mi najviše koristimo je kožna voda, sinusna voda, voda obogćena željezom za anemiju, očna voda, voda ljepotica – rekao je Čakanović.
- Što se tiče izvorišta Gubera manje više je sve poznato. Ovo je specifičan biser, i jedna od rijetkih izvora gdje imamo željezo u vodi u dvovalnetnom obliku. Mi ćemo jednom mjesečno uzimati uzorke i analizirati ih na fakultetu - kaže docent Dragan Vujadinović sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika.
Sredstva za rad medicinskog tima koji će realizovati ovaj projekat obezbijedila je opština Srebrenica, a usluge za pacijente su besplatne. Pacijenti sve informacije mogu dobiti u srebreničkom Domu zdravlja.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.