Juni 06, 2020

Specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adam Dieng posjetio Srebrenicu

Adam Dieng, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice,posjetili su danas Memorijalni centar Potočari – Srebrenica.


U okviru posjete sastali su se sa majkama Srebrenice, položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida. Adam Dieng, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida rekao je da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti.
- Sa velikom dozom poniznosti govorim u Srebrenici. Ovdje sam kako bi odao počast žrtvama genocida. Moramo uvijek pamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih voljenih, nastavlje potraga za nestalima, kao što se nastavlja i bitka za pravdu. Sjećanje na događaje u Srebrenici je pravo porodica, ali važan dio procesa zajeljenja. Mora se pružiti institucionalna podrška preživjelima i onima koji žaluju za životima koji su izgubljeni. Preživjeli zaslužuju našu zahvalnost, kao što vidimo kroz lica majki i lica preživjelih da nikada nisu izgubili vjeru u pravdu. Oni nam daju snagu i razlog da se nastavimo boriti u njihovo ime. Bez obzira na to što pravda neće vratiti njihove voljene i izbrisati prošlost, ali im pravda može dati mjeru pravednosti. Sama odgovornost nije dovoljna. Sama pravda neće donijeti pomirenje niti se ono može nametnuti iz vana. Prave promjene mogu doći iznutra, prihvaćanjem i zajedničkog nastojanja da se ide naprijed. Zato je potrebna ustrajnost, žrtva i naporan rad. Postoje još uvijek oni koji negiraju genocid u Srebrenici. Majke su mi to spomenule, ali sam to znao i prije nego što sam došao ovdje. To je jedan od razloga moje posjete. Negiranje genocida je izravna barijera pomirenju. Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu – rekao je Dieng. >
Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice, kaže da je sjećanje na žrtve obaveza svih.
- Cijenim odluku specijalnog savjetnika Adama Dienga da zajedno posjetimo Memorijalni centar Potočari. Sutra ćemo obići Donju Gradinu. Sjećanje na žrtve jeste obaveza svih onih koji iskreno vjeruju i rade u cilju da se takvo zvjerstvo nikada i nikome ne dogodi. Nadam se da historijsko „nikada više“ ima danas veću težinu nego 1995. godine kada su UN ostale pasivne, i dozvolile da se hiljade osoba prepuste zločincima. Uprkos svemu, danas imamo negiranje genocida, veličanje zločinaca. Vrlo je važno distancirati se od takvih – rekla je Borovac.
Munira Subašić, predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, kaže da Ujedinjene nacije snose dio odgovornosti za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine. - Ujedinjene nacije su dijelom prihvatile odgovornost za genocid u Srebrenici. Pored odgovornosti UN mora prihvatiti i određene obaveze – rekla je Subašić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.