Januar 22, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

U Srebrenici predstavljen projekat „Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica” SOS Dječijih sela BIH

U Srebrenici je danas predstavljen projekat „Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica” SOS Dječijih sela BIH.


SOS Dječija sela, uz svesvrdnu pomoć Austrijske razvojne agencije i SOS Kinderdorf International Austrije je pokrenula projekat Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica sa ciljem da doprinese smanjenju neravnopravnosti i siromaštva socijalno ugrožene djece i njihovih porodica u skladu sa Razvojnom strategijom Općine Srebrenica 2015-2019.
Siniša Baljo, direktor programa za razvoj odjela SOS Dječija sela BiH, kaže da je projekat počeo u januaru 2018. i trajat će do decembra 2020. godine.
- SOS dječija sela djeluju u Bosni i Hercegovini već dvadeset godina. Na području Srebrenice radimo već četiri godine. U narednom periodu provodit ćemo projekat „Socio - ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u opštini Srebrenica“. Pored socijalnog i psihološkog savjetovanja, mi smo ugradili i ekonomsko osnaživanje da pomognemo porodice koje su ugrožene. Naš cilj je da s postojećim porodicama taj broj proširimo i uradimo određene edukacije u smislu ostvarivanja većih ličnih prihoda koji bi obezbijedili kvalitetniji život djece u porodicama. Broj porodica koji će biti uključen je 100 porodica, a tu će biti uključeno i 200 djece i mladih. Trenutno u programu participira 65 porodica sa 155 djece i 16 mladih osoba – kaže Baljo koji smatra da su u proteklom periodu ostvareni dobri rezultati.
- U prethodnom periodu određeni broj porodica je postigao zadovoljavajuće rezultate i izašao iz projekta osnažen i spreman da dalje brine o porodici i djeci. Mi smo uspjeli obezbijediti sredstva za nastavak projekta zahvaljujući našim donatorima. Opština Srebrenica je društveno odgovorna zajednica koja nam je pomogla u ovom projektu – rekao je Baljo.
Bego Bektić, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Srebrenica, kaže da će opština podržavati slične projekte.
- Ovakvi projekti za Srebrenicu znače mnogo. Naš cilj je jačanje porodica na ekonomskom planu. Opština Srebrenica je razuđena, ima 19 mjesnih zajednica, i treba dobar plan da se postignu rezultati – rekao je Bektić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.