Januar 23, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Skupština opštine Srebrenica: Odluka o dodjeli plakete Dodiku, Bošnjaci napustili sjednicu

Tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica održana je danas, a na dnevnom redu bili su izvještaj Komisije za nagrade i priznanja, prijedlog Odluke o dodjeli nagrada i priznanja opštne Srebrenica za 2017. godinu, kao i prijedlog Odluke o proglašenju počasnog građanina opštine Srebrenica.


Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić je predložio da se sa dnevnog reda skine prijedlog Odluke o proglašenju počasnog građanina opštine Srebrenica, uz obrazloženje da je za počasnog građanina Srebrenice predložen gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji ne može biti prisutan 11. marta u Srebrenici kada se budu dodjeljivale nagrade i priznanja. Prijedlog načelnika je usvojen, te je s dnevnog reda skinuta ova tačka. Najveću raspravu je izazvao izvještaj Komisije za nagrade i priznanja kojim je predloženo, između ostalog, da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku dodjeli Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica. Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković i bošnjački dobornici su pozvali načelnika Grujičića da povuče prijedlog o dodjeli nagrade predsjedniku RS-a, a nakon što taj prijedlog nije usvojen bošnjački odbornici su napustili sjednicu. Sjednica je nastavljena i srpski odbornici su usvojili (11 glasalo ZA) Odluku o dodjeli nagrada i priznanja opštine Srebrenica za 2017. godinu.
Alija Tabaković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, u izjavi za medije je rekao da Bošnjaci neće prisustvovati obilježavanju Dana opštine 11. marta. - Mi smo napustili sjednicu i rekli da ne želimo na ovakav način učestvovati u radu Skupštine. Odluke koje ova skupština treba da donese treba da budu u interesu građana. Mi nismo bili protiv toga da načelnik i bilo ko drugi predlaže kandidate za nagrade i priznanja. Obrazloženje i razlozi koje je nama načelnik dao apsolutno nisu tačni. Ovdje je dogovoreno preglasavanje Bošnjaka – kaže Tabaković.
S druge strane načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da je Skupština donijela odluke, te da će svečana sjednica biti održana 11. marta i time obilježen Dan opštine. - Ja sam predložio da to bude predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Smatram da je i ranije trebao dobiti to priznanje. Ovo nije preglasavanje. Bošnjaci su bili jednoglasni da napuste sjednicu, ali skupština je nastavljena, odluke su donijete i idemo dalje. Svečana sjednica Skupštine opštine Srebrenica će biti održana 11. marta kako je i planirano – rekao je Grujičić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.