Januar 23, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

U Srebrenici održan okrugli sto na temu „Položaj i uloga žene u ruralnim zajednicama“

„Mreža žena u Podrinju“ danas su u Srebrenici održali okrugli sto na temu „Položaj i uloga žene u ruralnim zajednicama“.


Govorilo se o položaju i ulozi žena, a prisutne su bile predstavnice udruženja iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice.
Predstavnica Udruženje žena povrtnica „Podrinjka“ Srebrenica, Mevlida Mehanović na održanom okruglom stolu govorila je o rodnoj ravnopravnosti i mirovnom aktivizmu.
- Problem svake žene je i problem zajednice. Najveće problem žena Podrinja je nevidljivost. Iako, dosta Udruženje „Vive Žene“ radi na terenu, nismo uspjeli da pokažemo ono što zaista jesmo i šta možemo da uradimo. Veoma malo smo prepoznatiljivi, a imamo mnogo toga da pokažemo, kapaciteti su naši veliki i treba nam prilika – kazala je Mehanović.
Mima Dahić, koordinatorica u UG "Vive Žene" kazala je da ovo udruženje radi na edukaciji i pružanju pravne pomoći te pruža podršku kroz rad na izgradnju njihovih kapaciteta i povezivanja sa drugima. - Najvažniji segment jeste omogućiti ženama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom da plasiraju svoje proizvode na tržište kroz organizaciju različitih sajmova –rekla je Dahić.
Iz udruženja žena „Maja“ iz Kravice su govorili o mirovnim incijativima.
- Mir ustvari nije puko odsustvo rata i neophodno je da svakodnavno radimo mirovne incijative, kako bismo poboljšali položaj u svim sferama, privatnog i društvenog života – kazala je Vesna Erić iz Udruženja žena „Maja“ Kravica.
Nizama Sejmenović iz Udruženja žena Cerska na okruglom stolu govorila je o obrazovanju. Sejmenovićeva petnaest godina radi u školi u Kravici i kaže da se susreće sa određenim problemima.
- Zadnji problemi u obrazovanju je nedostatak učenika u školi, i zatvaranje područnih škola što je u zadnje dvije godine postalo svakodnevnica – istakla je Sejmenović.
Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković rekao je da budžetom opština Srebrenica izdvaja sredstva kroz podršku projektima nevladinih organizacija.
- Podržavamo projekte koji se tiču ruralnog razvoja. Sve ono što žene imaju u gradskim sredinama, to trebaju da imaju i žene u ruralnim područjima. Svjesni smo činjenica da se na selu ne može živjeti ukoliko nemate osnovnih elemenata zananje i predzanje kada je u pitanju bavljenje privredom i poljoprivredom i svaki vid edukacije je dobro došao – zaključio je Alivuković.
Okrugli sto je održan u organizaciji UG „Vive Žene“ i kancelarije OSCE-a Srebrenica.

K.Šakić / RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.