Januar 23, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Proizvodnja kornišona za 50 kooperanata

OPZ "Drinaplod" Srebrenica poziva zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa područja Srebrenice, Bratunca i Milića da se prijave na oglas za proizvodnju krastavaca kornišona za sezonu 2018. godine.


- Mi ćemo tim ljudima da asistiramo i u materijalnom smislu da obezbijedimo sjemena i rasad. Organizovali smo i dodatnu opremu da bi proces prozivodnje krastavaca kornišona bio uspješan. Koperant će da radi i prati naše stručne savjete. Uslovi moraju da se poštuju. Organizovaćemo seminar za sve koje se prijave. Mi planiramo 50 kooperanata. Javni poziv je otvoren do 31. marta 2018. godine – kaže Esad Smajić, lice zaduženo za napredak i razvoj OPZ „Drinaplod“ Srebrenica.
Broj mjesta je ograničen na 50 novih kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona.
Cijena I klase je 1,30 KM po kg (veličine od 3-6 cm i obima od 2 cm),
Cijena II klase je 0,60 KM po kg (veličine od 6-9 cm i obima od 3 cm),
Cijena III klase je 0,15 KM po kg (veličine od 9-12 cm i obima od 4 cm)
Neophodno je da zastupljenost u otkupnoj količine bude najmanje 75% I klase, do 20% II klase, i 5 % III klasa. Sve proizvedene količine će biti otkupljene.
Zainteresovanim proizvođačima će OPZ "Drinaplod" Srebrenica obezbjediti dovoljne količine sadnog materijala (rasada kornišona) za 1 dunum, hemijska đubriva, zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje, mrežu i žicu, odnosno kompletnu opremu i materijal za proizvodnju uz nadzor i pomoć stručnih osoba tokom cijelog procesa proizvodnje (od sadnje do berbe i isporuke).
Sadnja se vršu u mjesecu maju 2018. godine, a do tada je potrebno u aprilu pripremiti zemljište. Berba krastavaca započinje 30 do 40 dana nakon sadnje.
Cjelokupni troškovi se izbijaju iz ukupnog prihoda na kraju isplate predatih količina po klasama. Uslov koji je neophodan za proizvodnju je adekavtna parcela i pristup vode radi navodnjavanja.
Ostali detalji se uređuju međusobnim ugovorima i obavezama nakon prijava i obavljenih inicijalnih razgovora.
Pozivamo sve zainteresovane po ovom oglasu da detaljne informacije mogu dobiti u kancelariji OPZ Drinaplod Srebrenica (Market Zvorničnka II sprat) svakim radnim danom od 9.00 – 15.00 h.

 

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.