Mart 19, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Predstavljen Master plan "Srebrenica Drina Euro - Region i Srebrenica Euro - Region Evropski grad kulture 2024"

U Srebrenici je danas održana prezentacija Master plana "Srebrenica Drina Euro - Region i Srebrenica Euro - Region Evropski grad kulture 2024", na kojoj su eksperti iz Austrijskog instituta za tehnologiju i Instituta za strukturalni razvoj prezentovali Master plan opštine Srebrenica.


Alexandar Petritz, ispred Austrijskog instituta za tehnologiju, kaže da su koristi „Master plana opštine Srebrenica“ višestruke, a krajnji cilj je kandidatura Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine.
- Srebrenica će biti centar svega. U okviru Master plana mi gledamo koje segmente treba jačati za uspješnu kandidaturu. U okviru plana kandidature mi ćemo imati saradnju i sa susjednom zemljom, te na taj način imamo euro regiju. Iz Evropske unije će podržavati takve regije. Cilj je stvoriti jaku ekonomiju i radna mjesta. Kandidatura za Evropski grad kulture ili Grad mira su instrumenti kojima se jača sam grad, ali i investicije u grad – kaže Petritz koji smatra da Srebrenica ima velike šanse za Evropski grad kulture.
- Moguće je da će kandidatura za Evropski grad kulture ići u partnerstvu sa jednim austrijskim gradom, što daje dodatnu šansu Srebrenici – kaže Petritz.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će Master plan biti od koristi za razvoj opštine, ali i privlačenja investitora da ulažu u taj grad.
- Mi smo optimisti i želimo da budemo takvi. To je pokazalo da moramo gledati u budućnost. To se vidi na terenu. Vjerujem da ćemo imati šanse kada je u pitanju Master plan. Nije u pitanju samo Srebrenica, nego regija. Mi kao takvi imamo šta da ponudimo i bićemo konkurencija većim gradovima koji apliciraju za Evropski grad kulture 2024. godine – kaže Grujičić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.