Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Međunarodni dan borbe protiv mina

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju obilježava se svake godine 4.aprila kako bi se skrenula pažnja javnosti i ubrzao napredak u rješavanju problema mina.


Hasudin Mustafić, samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite opštine Srebrenica, kaže da je na području opštine Srebrenica registrovano 86 sumnjivih rizičnih površina na postojanje mina.
- U procesu deminiranja pomažu Oružane snage BiH i Norveška narodna pomoć, te u posljednjih nekoliko godina Ambasada SAD-a se uključila u deminiranje na području opštine. Tokom 2017. godine na području opštine Srebrenica deminirano je 155.810 metara kvadratnih površine. Tokom ove godine još uvijek nemamo potvrde hoće li biti deminiranja na području naše opštine. Mi smo napravili listu prioriteta za deminiranje, pa ćemo vidjeti šta će to biti deminirano. To ne zavisi od nas, jer mi kao opština nemamo sredstava za deminiranje. Vjerujem da će donatori prepoznati važnost i da će biti nastavljeno deminiranje – kaže Mustafić.
Mustafić kaže da nerijetko stanovnici otkriju neeksplodirana ubojita sredstva, te to prijave Civilnoj zaštiti ili policiji.
- Svake godine mi pronađemo u prosjeku 30 do 40 ubojitih neeksplodiranih sredstava. Na svu sreću, mi do sada svih ovih godina nismo imali povrijeđenih od mina ili ubojitih neekslpodiranih sredstava. Mi imamo dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom. Građani uvijek mogu dobiti informacije ili ako primjete nešto sumnjivo mogu to prijaviti nama u Civilnoj zaštiti ili policijskoj stanici u Srebrenici – rekao je Mustafić.
Procjene ukazuju na približno 100 miliona različitih vrsta mina kao i više miliona neeksplodiranih ubojnih sredstava koja ostaju skrivena iz prošlih ili sadašnjih sukoba u približno 80 zemalja svijeta (primjerice Afganistan, Angola, Kambodža, Hrvatska i dr.).
Bosna i Hercegovina je među zemljama s najvećim brojem mina u Europi, ali se broj minski sumnjivih površina i mina iz godine u godinu smanjuje. Posljedice djelovanja mina smanjuju stabilnost neke zemlje, usporavaju socioekonomski razvoj i društveni oporavak te napredak zajednice. Zbog duge djelotvornosti, mine prijete generacijama ljudi te ranjavaju i ubijaju civilno stanovništvo u približno 80 posto slučajeva. Konvenciju o zabrani korištenja, proizvodnje, skladištenja, prijenosa protupješačkih mina i njihovog uništenja (Otavska konvencija) potpisalo je 156 država svijeta. Bosna i Hercegovina je potpisala Otavsku konvenciju 03. Decembra 1997. godine, a ratificirala 08. Septembra 1998. godine. Prema podacima u svijetu, muškarci više stradavaju od mina, dok približno 30 posto stradalih čine žene i djeca do 15 godina. Djeca su posebno izložena opasnosti od mina jer često zaigrana ne uoče opasnost, a ponekad nesavjesne osobe uklanjaju postavljene minske oznake što je kažnjivo i krivično djelo, jer je to isto kao postavljanje novog minskog polja. Od početka 1991. do kraja 2011. godine u Bosni i Hercegovini je od mina stradala ukupno 7.972 osoba. Žrtve mina najčešće imaju trajna tjelesna oštećenja pa osim fizikalne rehabilitacije trebaju i psihološku podršku za što bržu socijalnu i ekonomsku reintegraciju u društvo.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.