Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Upozorenje na opasnost od požara

Dolaskom toplijeg vremena povećavaju se aktivnosti uređenja voćnjaka, vinograda, krčenje i uređenje zemljišnih posjeda, a samim tim povećava se i opasnost od požara na otvorenom prostoru.


Najčešći uzrok požara otvorenog prostora na teritoriji opštine Srebrenica je neoprezno spaljivanje korova i drugog biljnog otpada, te loženje vatre na otvorenom prostoru. Zbog neopreznosti i nepromišljenosti pojedinaca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta.
VATROGASCI VAM STOGA PORUČUJU:
Ne ložite vatru i ne spaljujte biljni otpad, korov i rastinje na poljoprivrednom zemljištu i drugom otvorenom prostoru.
Ne palite vatre na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šuma i 30 metara od ograda i zgrada izrađenih od zapaljivih materijala, te u trasama gdje prolaze elektro-energetski vodovi.
Ne palite biljni otpad u šumama, lovištima i parkovima.
Ne palite otpad od rezanja voća, suvu travu i rastinje u blizini trajnih nasada voćnjaka i vinograda.
Ne ostavljajte vozila na vatrogasnim prolazima, pristupima i površinama koja su predviđena za operativni rad vatrogasnih i spasilačkih vozila.
Maloljetnim osoboma loženje vatre na otvorenom prostoru nije dopušteno.

POŠTOVANI GRAĐANI I VLASNICI ZEMLjIŠNIH POSJEDA I ZASAĐENIH KULTURA!

Ako već morate spaljivati biljni otpad u prirodi, morate se pripremiti za to. Kako se pripremiti za loženje vatre na otvorenom?
Nađite pogodno mjesto za loženje vatre.
Na mjestima koja su predviđena za izletnike postoje pripremljena ognjišta. Ako ih nema, treba izabrati mirno i zaklonjeno mjesto što bliže vodi.
Vatru ne palite za vjetrovita vremena i onda kada su izdata upozorenja za visok stepen opasnosti od požara.
Spaljivanje sprovodite danju i po mirnom vremenu, bez vjetra.
Ne spaljujte istovremeno velike količine zapaljivog materijala-rastinja.
Ne palite vatru na velikim površinama, odnosno više vatri koje ne možete kontrolisati.
Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog materijala u širini koja onemogućuje prenos požara.
Pripremite pribor i priručni alat kao što su lopate, vile, metlarice, kante sa vodom, te druga sredstva koja mogu poslužiti za gašenja požara. Obratite se vatrogascima koji će vam iznajmiti naprtnjače za gašenje šumskih požara. Za početno gašenje požara poslužiće i pijesak, zemlja i slična sredstva.
U slučaju potrebe spaljivanja većih količina rastinja posavjetujte se s nadležnom vatrogasnom jedinicom, a spaljivanje prijavite nadležnoj vatrogasnoj jedinici ili najbližoj policijskoj stanici.
Nikako ne palite vatru ukoliko postoji opasnost od prenosa požara na druge površine s poljoprivrednim i šumskim kulturama ili ukoliko se nalazite na zaštićenom šumskom području, parku prirode, lovištima i slično, a naročito u vrijeme visokih temperatuta i jakih vjetrova.
Svaki građanin koji primjeti požar ili neposrednu opasnost od požara dužan je da ga ugasi ili otkloni neposrednu opasnost od požara, ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i drugog, a ako nije u mogućnosti, odnosno dođe do širenja požara odmah treba obavjestiti:
Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu Srebrenica na telefon broj: 056/440-833 ili skraćeni broj 123;
Policijsku stanicu Srebrenica na telefon broj: 056/445-400 ili skraćeni broj 122;
Policijsku stanicu Skelani na telefon broj: 056/471-011;
Civilnu zaštitu opštine Srebrenica na telefone broj: 056/445-534 i 056/445-533;
Šumsko gazdinstvo "Drina" Srebrenica na telefone broj: 056/440-012 i 056/440-283.

NAPOMENA: U slučaju nepoštovanja ovog obavještenja Policijska stanica Srebrenica će u okviru svojih ovlaštenja preduzeti zakonom propisane mjere protiv svih lica koja budu izazivala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.