Mart 19, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Studenti i učenici iz Tuzle u posjeti Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica -  Potočari - Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, te Memorijalni kompleks Veljaci, je danas posjetilo oko tri stotine studenata i učenika iz Tuzle.


U okviru posjete obišli su Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, položili cvijeće i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Organizatori posjete Srebrenici su studenti odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli.
Ahmo Mehmedović, apsolvent Filozofskog fakulteta odsjeka za historiju i jedan od organizatora ovogodišnje posjete Srebrenici i Bratuncu kaže da je obaveza da se čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.
- Cilj naše posjete Srebrenici i Bratuncu jeste da ne damo zaboravu događaje koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Želimo skrenuti pažnju mladima da ne zaborave genocid u Srebrenici, te da potaknemo studente da počnu istraživati šta se desilo, genocid i da nikada se ne zaboravi. Ja sam iz Srebrenice, ja moram pamtiti, a tako sutra i moja djeca – kaže Mehmedović.
Senaid Hadžić, redovni profesor na odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, kaže da tradicija dolaska studenata i učenika u Srebrenicu svakog 6. aprila traje već trinaest godina.
- Posjeta uključuje posjetu Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari. Sa nama su studenti Filozofskog fakulteta, te učenici osnovnih i srednjih škola. Osnovni cilj je da studenti i učenici pamte, i da ne dopuste zaboravu šta se dogodilo. Mi historičari smo svjedoci da onoga trenutka kada se desio zaborav, desio se i novi genocid, stradanja, nove patnje. Mi pripremamo buduće generacije da imaju spoznaju o genocidu i da ta zasnanja prenose na generacije koje dolaze i na taj način spriječimo zaborav – rekao je profesor Hadžić.
Studenti su u okviru posjete razgovarali sa preživjelim žrtvama genocida, i predstavnicama srebreničkih udruženja žrtava genocida.
U okviru posjete u motelu „Alić“ organizovana je i promocija knjige „Primjeri suživljenja“ autora Senaida Hadžića. Knjiga donosi primjere zajedničkog življenja u tuzlanskom kraju tokom 19. vijeka, ali i ranije.

RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.