Mart 19, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pravoslavni vjernici slave Vaskrs

Hrišćani širom svijeta danas će obilježiti Vaskrs po julijanskom kalendaru, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.


Na današnji dan se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život.
Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt daje nadu vjernicima.
Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.
Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.
Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.
Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav, Vaistinu vaskrse.
Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru SPC, najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.