Januar 23, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bratunac: Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka

Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu.


Članovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Udruženja logoraša Bratunca, Udruženja "Žene Podrinja“ te Udruženja za održiv povratak i Merhameta položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu te u fiskulturnoj sali OŠ Branko Radičević gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca. Pored toga, preživjele žrtve su obišle i Ljubovijski most odakle su u rijeku Drinu bacili 603 ruže za ubijene Bratunčane, a posjetili su i masovnu grobnicu u Redžićima. Preživjeli svjedoče d je u Osnovnoj školi Branko Radičević (1992. godine škola se zvala Vuk Karadžić) bilo zatočeno oko 700, a više od 300 je ubijeno.
Jedan od preživjelih je predsjednik Udruženja logoraša Bratunac Sakib Ahmetović koji se danas prisjetio stravičnih slika iz ovog logora.
- Najmanje je bilo ubistava pištoljem, najviše polugama, šipkama, znači mučenje. U ćošku sale devet logoraša je ugušeno. Za ovaj logor i zločine niko nije odgovarao – kazao je Ahmetović.
Jedan od preživjelih logoraša je i Ramiz Salkić, današnji potpredsjednik RS-a koji svjedoči:
- Zajedno sa svojim komšijama sam bio u logoru 10. maja 1992. godine. Nije se lako prisjećati toga, nije lako doći ovdje u salu gdje su ubijani naši sugrađani. Svi smo gledali da se skupimo u ćoškove kako ne bismo bili u prvom redu. Ubijeno je puno ljudi koji su mučeni. Nažalost, u ovoj sali nema obilježja da je bio stravičan logor, i djeca se ne podsjećaju da su u ovoj sali ubijani sugrađani. To je naša stvarnost, i oni koji su ubijali, niko od njih nije osuđen, niko nije ni procesuiran - kazao je Salkić koji je izrazio nadu da će zločinci biti kažnjeni za počinjene zločine.
Iz Komemorativnog centra iz Tuzle danas je ispraćen tabut s posmrtnim ostacima jedne identifikovane žrtve Sabida Ibrahimovića, a sutra će u 12 sati biti klanjana dženaza na mezarju Veljaci.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.