Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Otvorena izložba "Zločin u Katinskoj šumi"

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari – spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je otvorena izložba „Zločin u Katinskoj šumi“.


Izložba, koju organizuju Arhiv Federacije BiH i Poljski državni arhiv govori o pokolju 23.000 poljskih oficira i intelektualaca 1940. godine kada su pobijeni u zločinu sovjetskog KGB-a i po ličnom naređenju sovjetskog državnog i partijskog vrha na čelu sa Staljinom.
- Danas otvaramo izložbu u Memorijalnom centru Potočari. Izložba govori o genocidu nad poljskim oficirima i intelektualcima, preko 20 hiljada Poljaka koji su ubijeni 1940. godine. Velika nam je čast da izložbu možemo pokazati u Potočarima. Nadam se da ljudi koji dolaze da će vidjeti da Srebrenica nije sama. Imali smo holokaust koji se desio u velikoj mjeri na poljskoj zemlji iako mi nismo odgovorni, pa Ruanda, danas Sirija i mnoga druga mjesta – rekla je Emanuela Suprowicz, zamjenica ambasadora Poljske u Bosni i Hercegovini.
Direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković smatra da su „Srebrenica i Katin su lice i naličje velikog ljudskog zla.“
- Na ova dva stratišta 1940. godine i 1995. godine je izgubljeno 35 hiljada ljudi. Tu je riječ o istoj ideološkoj matrici koja je poubijala ljude bez milosti. Izložba „Zločin u Katinu“ je priređena za građane Bosne i Hercegovine. Prikazana je do sada u Sarajevu. Odlučili smo da ovu izložbu preselimo u Srebrenicu kako bi je vidio veliki broj posjetilaca.– kaže Jerković.
Izložba će u Srebrenici posjetiocima biti dostupna u narednih 15 dana.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.