Juni 06, 2020

Cormack u posjeti: Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost

Srebrenicu je danas posjetila američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack. U okviru posjete ambasadorica Cormack je posjetila Memorijalni centar Srebrenica – Potočari – spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine gdje se sastala sa majkama Srebrenice, te položila cvijeće i odala počast žrtvama genocida.


Nakon toga, ambasadorica Maureen Cormack se sastala sa načelnikom i zamjenikom načelnika opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem i Nerminom Alivukovićem, a razgovarali su o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i sugurnosnoj situaciji.
- Drago mi je da sam u Srebrenici danas, tu sam zbog niza sastanaka. Počela sam dan tako što sam se sastala sa majkama Srebrenice u Potočarima, a kasnije sa načelnikom i zamjenikom, te sa predsjednikom Skupštine. Razgovarali smo o nizu pitanja, o ekonomskom razvoju, političkim pitanjima, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Takođe smo razgovarali o planovima za obilježavanje 11. jula. Kao i svake godine planiram biti u Srebrenici 11. jula, te učestvovati u ovogodišnjem Maršu mira. Zadovoljstvo mi je da smo mogli pružiti podršku u deminiranju trase „Marša mira“. Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj i stabilnost, nadam se da će sve političke stranke da se slože i rade u interesu građana – rekla je ambasadorica Cormack.
Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je zadovoljstvo današnjom posjetom američke ambasadorice u Bosni i Hercegovini.
- Mi smo predstavili ono što smo uradili. Tražio sam podršku Srebrenici bar još dvije godine kroz razne projekte. Ako realizujemo sve ono što smo planirali, onda više i nećemo imati potrebe za neku ogromnu podršku nego ćemo sami moći funkcionisati na osnovu svojih resursa. Nama je bitna podrška u onome što radimo, da je to dobar put, i da Srebrenica ima budućnost. Ovo je jedan iskorak da imamo podršku i da nismo imali primjedbi na dosadašnji rad – rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.
Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković je nakon sastanka rekao da se sa američkom ambasadoricom razgovaralo o pripremama za obilježavanje 11. jula. 
- Ja kao predsjednik Organizacionog odbora informisao sam ambasadoricu o dosadašnjim aktivnostima. Informisao sam je i o prošlogodišnjem obilježavanju 11. jula kada smo došli u situaciju da na čelu Organizacionog odbora nije bio po prvi put načelnik opštine Srebrenica. Kada je u pitanju ovogodišnje obilježavanje svi su saglasni da treba uraditi sve što je potrebno da sve prođe kako treba Zajedno smo se složili da mi svojim izjavama, kada je u pitanju obilježavanje 11. i 12. jula, treba da situaciju dovedemo na jedan zadovoljavajući nivo kako mi svojim ponašanjem ne bi proizveli tenzije. Svakako da ćemo osujetiti sve one koji pokušaju ugroziti dosadašnji izgrađeni suživot na području Srebrenice i bezbjedosnu situaciju – rekao je Alivuković.
U okviru posjete američka ambasadorica se sastala i sa predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica Alijom Tabakovićem koji je rekao da je informisao ambasadoricu Cormack o trenutnoj političkoj situaciji u Srebrenici, o položaju Bošnjaka u Srebrenici, kao i problemima s kojim se susreću Bošnjaci. Tabaković je istakao zahvalnost na današnjoj posjeti ambasadorice Cormack.
- Razgovarali smo o obilježavanju 11.jula, kao i o nekim budućim planovima političkog djelovanja unutar Srebrenice. Na sastanku smo razgovarali oko političkog funkcionisanja u opštini Srebrenica, kao i o diskriminaciji bošnjačke djece kroz obrazovni sistem. Također smo govorili o Nacionalnom parku “Drina” koji je usvojila Narodna Skupština RS-a, i mnogim drugim problemima koji se dešavaju unutar Srebrenice – kazao je Tabaković.

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.