Februar 21, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Delegacija Bugarske posjetila Srebrenicu

Opštinu Srebrenica danas je posjetila delegacija Bugarske na čelu sa ambasadoricom ove zemlje u Bosni i Hercegovini Avgustinom Cvetkovom – Karabaševom.


U delegaciji Bugarske bili su pristutni i predstavnici grada Sofije. U okviru posjete delegacija Bugarske se sastala sa predstavnicima opštine Srebrenica načelnikom Mladenom Grujičićem i zmjenikom načelnika Nerminom Alivukovićem, te sa predstavnicima i načelnicima opština iz regije Birač.
Na sastanku su razgovarali o načinu povlačenja sredstava iz fondova EU obzirom da Evropskom unijom trenutno predsjedava Evropska unija.
- Ovaj sastanak je koncipiran tako da predočimo potencijale Srebrenice i ostvarimo saradnju sa Bugarskom. Sastanak je organizovao Evropski pokret u BIH. Mi ćemo ubrzo posjetiti grad Sofiju, da predstavimo naše potencijale, te da nam stručnjaci iz Sofije pomognu na putu kandidaturi za Evropski grad kulture 2024. godine, ali i o načinu apliciranja na fondove Evropske unije. Razgovarali smo o mini grantovima kojima nam bugarska ambasada može pomoći, i mislim da ćemo na tom polju moći da apliciramo sa određenim projektima – rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.
Bugarska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Avgustina Cvetkova – Karabaševa istakla je podršku Srebrenici na putu kandidature za Evropski grad kulture 2024. godine.
- Zahvalila bi se na gostoprimstvu načelniku Srebrenice i rukovodstvu opštine. Politika Bugarske je usmjerena na vračanje EU fokusa na zapadni Balkan. Posjeta Srebrenici je u okviru takve politike. Izražavam spremnost ambasade Bugarske da u okviru naše razvojne agencije pružimo podršku Srebrenici sa određenim projektom. Tokom ove godine radimo 12 zajedničkih projekata sa opštinama u Bosni i Hercegovini. Vidjećemo koliko će projekata biti naredne godine. Podržavamo kandidaturu Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine – rekla je ambasadorica Bugarske u BiH.
Posjetu delegacije Bugarske opštini Srebrenica organizovao je Evropski pokret u Bosni i Hercegovini.
- Evropski pokret u BiH podržava Srebrenicu na putu kandidature za Evropski grad kulture 2024. godine. Mi podržavamo cijeli region. Vjerujem da se Srebrenica može pojaviti na međunarodnom planu i odrediti budućnost Bosne i Hercegovine. Imamo načelnika, zamjenika načelnika i predsjednika Skupštine koji rade u interesu građana Srebrenice i to je ono što mi pozdravljamo. Ljudi u Srebrenici žele pomirenje, i Srebrenica može biti primjer cijeloj Bosni i Hercegovini da svi moramo raditi zajedno. Budućnost ne smijemo izgubiti, a iz prošlosti moramo učiti. Mi moramo graditi sadašnjost i budućnost za generacije koje dolaze. Prijatelji iz Međunarodne zajednice moraju biti upoznati zbog čega baš Srebrenica treba biti Evropski grad kulture – rekao je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.