Maj 22, 2019

Bošnjaci u Srebrenici dočekali Bajram

Bošnjaci u Srebrenici su ispratili Ramazan i s radošću dočekali Bajram. Na području opštine Srebrenica bajram – namaz je klanjan na jedanaest mjesta, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji.


Bijela džamija u Srebrenici je bila mala da primi sve vjernike.
- Bajram namaz je klanjan u obnovljenim džamijama u Potočarima, Sućesci, Slapovićima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Liješću, Dobraku, Daljegošti i Osatu – kaže glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić. Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima.
- Bajram je radost vjernika koju dijeli sa svojom porodicom i sa svojim okruženjem. Bajram treba podijeliti sa svima, koji su u okruženju. Blagodat Bajrama treba koristiti u svrhu pomirenja, bratske i ljudske energije iz koje ćemo izvući pouku da trebamo biti zajedno i jedinstveni, te fokusirani na dobro i k tome težiti – poručuje Damir ef. Peštalić koji je pozvao džematlije da obiđu majke koje su ostale bez svojih najmilijih.
- Otvorimo im vrata, pokažimo da nisu same u ove mubarek dane, olakšajmo im i budimo s njima. Mi smo njihova djeca – rekao je efendija Peštalić.
Senad Đozić je klanjao bajram – namaz sa svojim sinom Asimom. - Bajram je radost. Zaista je lijepo dočekivati Bajrame u Srebrenici. Lijep je osjećaj vidjeti punu džamiju. Akobogda da dočekamo još mnogo Bajrama zajedno u sreći, miru i rahatluku – poručio je Đozić.
Nakon klananja bajram – namaza u Bijeloj džamiji za džematlije je upriličen prijem i druženje uz kafu ispred Čaršijske džamije u Srebrenici. Srebrenčani su obišli i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.