Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

“Dan šehida” obilježen u Srebrenici i Bratuncu

Obilaskom šehidskog mezarja u Potočarima i Bratuncu i učenjem tevhida za žrtve genocida obilježen je „Dan šehida“ te na taj način odana počast nevino ubijenim žrtvama.

 

Veliki broj građana danas je posjetio Memorijalni centar Potočari, a jedan od njih je i Srebrenčanin Alić Hajrulah koji danas živi u Švedskoj. On je došao da obiđe mezar svojih sinova.

- Svake godine dolazim i posjećujem mezar svoje djece. Ovu bol ko nije doživo, ne može da razumije. Stariji sin je streljan i njegove kosti su nađene u grobnici u Zvorniku, a tijelo drugog sina je pronađeno u Kozluku – kazao je Alić.

Haša Tihić iz Skelana danas je posjetila mezar braće i oca u Mermoijalnom centru Potočari.

- Svake godine posjećujem njihova mezarja, ovo je tuga, ali na neki način sam sretna što smo ih pronašli i ukopali, i imaju svoj mezar. Memorijalni centar u Potočarima teba da posjećuju i naša unučadi, ovo je sveto mjesto i ne smije se nikad zaboraviti – rekla je Tihićeva.

Današnju posjetu Memorijalnom centru Potočari organizovala je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica i Medžlis Islamske zajednica Srebrenica.

- Od 2003. godine na „Dan šehida“organizujemo posjetu Memorijalnom centru Potočari. Zahvalna sam porodicama koje dolaze da posjete Memroijalni centar Potočari – kazala je predsjednica Organizacije Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica Kadefa Muhić.

Nakon obavljanja vjerskog programa i klanjanja podne-namaza, porodice su posjetili mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi gdje je proučen jasin. Tradicionalnim programom danas je obilježen Dan šehida na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu.

- Sjećamo se naših šehida i upućujemo dove za njih. Naši šehidi su se borili za nas, a mi ne smijemo zaboraviti njihovu borbu. Inače, svakog 12 u mjesecu učimo tevhid i jasin za naše šehide – rekao je glavni imam Medsliša Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić.

Ćamdžić Hava iz Kračića danas je posjetila mezar svog sina Ćamdžić Zuhrije.

- Moj sin je ubijen 1992.godine u Skelanima, njegovi posmrtni ostatci pronađeni u Suhoj kod Bratunca, a ukopan 2010.godine. Drugog sina i supruga sam ukopala u Memorijalnom centru Potočari. Uvijek dolazim na njihova mezarja, teško je i preteško kad im mezarje posjetim – kazala je Ćamdžić.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen 'Danom šehida', kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Obilježavanju Dana šehida u Potočarima prisustovali su predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti, kao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.