Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Marš mira prvi put preko Kameničkog brda

Preživjeli Srebrenčani i predstavnici federalne i lokalne vlasti obišli su danas trasu puta od Buljima do Kameničkog brda kojom će se prvi put ove godine, nakon više od 20 godina, kretati učesnici Marša mira.


Radi se o trasi od oko 13 kilometara preko Kameničkog brda, koja je izbjegavana svih prethodnih godina zbog zahtjevnosti i nesigurnosti. Ove godine će, prvi put nakon 1995. godine, ovom trasom proći hiljade ljudi. Riječ je o dionici od Buljima do Kameničkog brda, gdje se desila zloglasna "Bukva", gdje je ubijeno najmanje 1.000 Srebreničana, a veliki broj je i ranjen.
Preživjeli Srebreničani i predstavnici federalne i lokalne vlasti prošli su trasom na kojoj se i dan-danas može vidjeti obuća, odjeća, konzerve, kašike i drugi predmeti i ostaci predmeta Srebreničana koji su se u julu 1995. kretali tom dionicom pokušavajući doći do slobodne teritorije, Kladnja ili Tuzle.
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je da su i ove kao i prethodnih godina uradili određene izmjene na trasi Marša mira, u odnosu na zahtjeve Pododbora za Marš mira kako bi sačuvali trasu kojom su preživjeli došli do Nezuka i Tuzle.
- Cilj je ovu trasu učiniti potpuno prohodnom, da li za vozila ili bicikliste, kako bi u nekom narednom periodu tu trasu sačuvali kao naše kolektivno sjećanje i poštovanje prema svim žrtvama genocida u Srebrenici i učinili tu trasu dostupnom i onima koji žele proći tom trasom Marša mira, a ne u periodu od 8. do 11. jula", pojasnio je Ramić koji je dodao:
- Da znaju da se kreću tom trasom kojom su izbjegavali smrt, a sada idu nekim drugim smjerom - nazad prema Srebrenici i time pokazuju da su preživjeli, da su dostojanstveni, da su se vratili na svoje i da se nisu isplatili genocid i svi zločini koji su počinjeni - rekao je Ramić.
Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, podsjetio je da će ovogodišnji Marš mira, koji ide od Nezuka do Potočara, ići identičnom trasom kojom su Srebrenčani u julu 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije.
- Danas smo obišli trasu Marša mira. Ove godine će Marš mira ići identičnom trasom kojom su Srebrenčani išli od Srebrenice prema Tuzli. Na ovom mjestu kod famozne "Bukve" je više od hiljadu osoba izgubilo život. Mi na ovoj trasi možemo pronaći predmete ljudi koji su ubijeni ovdje - rekao je Alivuković.
Mefail Dudić jedan je od preživjelih genocida u Srebrenici. Danas je hodao trasom kojom je hodao i '95. godine.
- Imao sam 14,5 godina 1995. godine. Moj drug Mesud Mustafić je bio ranjen pored mene. Danas je, hvala Bogu, živ. Iznio sam ga na ovo brdo, 50 metara iznad. Nisam mogao dalje, i ja sam bio nejak - ispričao je Dudić.
U koloni koja je danas obišla trasu bio je i Abdurahman Omić.
- Ovo mjesto je najveće stratište koje se desilo u putu do Nezuka. Bio sam na začelju kolone, a gubitaka smo imali i do ovog mjesta. Na ovom mjestu je bilo tijelo do tijela. Tijela su već bila crne boje, bila su neprepoznatljiva - kazao je Omić.
I Rešid Dervišević se nakon više od dvije decenije nalazi ponovno na trasi kojom je prolazio u julu '95. - Sada su neopisive moje emocije, zbog toga što znam šta se dešavalo na ovom mjestu. Ovo sam čekao 13 godina. Mislio sam da ću umrijeti, a da neću dočekati - poručio je Dervišević.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.