Maj 22, 2019

Skaka i Ajnadžić posjetili Srebrenicu i područnu školu u Osatu

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić sa svojim saradnicima posjetili su danas Srebrenicu.


U okviru posjete obišli su Memorijalni centar Potočari, i odali počast žrtvama genocida.
U okviru posjete načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić je potpisao ugovore sa devet povratnika o finansiranju određenih projekata koji se odnose na rekonstrukciju ili obnovu stambenih objekata, nabavku poljoprivrednih mašina.
Pored toga, potpisan je ugovor i sa općinom Srebrenica o asfaltiranju puta u naselju Ljeskovik, a biće pružena podrška i Medžlisima islamske zajednice u Srebrenici i Bratuncu, te udruženju Majke enklava Srebrenica i Žepa.
- Danas smo u posjeti Srebrenici. Ovo je aktivnost koju provodimo svake godine prije godišnjice genocida u Srebrenici. Danas smo upriličili potpisivanje važnih ugovora o finansiranju određenih projekata povratnika, a kojima finansiramo pojednice i udruženja. Tu su i infrastrukturni projekti koje ćemo realizovati preko opštine Srebrenica. U mjestu Osat mi smo napravili igralište za djecu koje im pruža lakšu mogućnost bavljenja sportom. Pored toga ovoj školi doniramo i donaciju koja se odnosi na informatičku opremu koja im je potrebna. Podržavamo kroz projekte i Medžlise islamske zajednice u Srebrenici i Bijeljini. Mi ćemo to raditi i u narednom periodu - rekao je načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka rekao je da je obaveza glavnog grada da pomaže povratnike.
- Ovo je samo nastavak kontinuiteta gdje glavni grad naše zemlje podržava ljude koji se vraćaju na svoja ognjišta. Mi smatramo da moramo raditi još više, i ponašati se kao glavni grad države. Mi danas poklanjamo dio opreme za osnovnu školu u Osatu, i šaljemo poruku da podržavamo život u Srebrenici. Život je pobijedio u Srebrenici uprkos svemu - rekao je Skaka.
Nermin Alivuković, zamjenik načelnika općine Srebrenica, istakao je da Srebrenici mnogo znači podrška koja dolazi iz Sarajeva.
- Danas smo potpisali sporazum o realizaciji jednog infrastrukturnog projekta na području naše opštine. Radi se o asfaltiranju dijela puta u mjestu Ljeskovik u dužini od 325 metara. Ljeskovik je najistočnije selo na području Srebrenice. Ovo je nastavak uspješne saradnje sa opštinom Centar i gradom Sarajevom. Danas smo imali priliku da povratnici potpišu pojedinačne ugovore o finansiranju određenih projekata, koji se odnose na njihova domaćinstva, bilo da se radi o sanaciji kuća, obnovi ili nabavci potrebnih mašina - rekao je Alivuković.
Ramiz Nukić je danas poptisao ugovor sa opštinom Centar o rekonstrukciji porodične kuće. - Moja porodica će napokon dobiti fasadu na kući, i bolje uslove života. Mogu se samo zahvaliti - rekao je Nukić.
U okviru posjete Srebrenici gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić posjetili supodručnu školu u Osatu su otvorili rekonstruisano školsko igralište, te uručili informatičku, didaktičku opremu i poklone za učenike u ovoj školi koju pohađa 18 povratničke djece.
Učitelj u područnoj školi Osat Sejdalija Suljić se zahvalio svima koji su doprinjeli da učenici imaju bolje uslove za rad.
- Mi smo udaljeni od Srebrenice, i imamo dosta problema, i loše uslove rada. Ovi dobri ljudi, firme, pojedinci, su nam obezbijedili mnogo toga od igrališta koje je sada u potpunosti funkcionalno, do kompjutera, novih tabli, te pribora i materijala za učenike. Hvala udruženju "Jesi li za basket", gradonačelniku Skaki, načelniku Ajnadžiću koji su došli ovdje, i svima drugima koji su učestvovali i uradili za nas konkretne stvari koje će biti od koristi djeci. Ovo danas je za nas bio jedan veseli čas, i zaista smo sretni što smo na ovakav način završili školsku godinu - poručio je Suljić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.