Maj 22, 2019

Sve spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica - spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je održan peti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine.


Bio je ovo posljednji sastanak pred obilježavanje godišnjice genocida.
Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je da je sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida.
- Svi pododbori su završili svoj posao, i prema tome sve je spremno, i danas može početi obilježavanje 11. jula – kaže Alivuković koji kaže da je konačan broj identifikovanih osoba koje će biti ukopane 11. jula je 35. Prema riječima Alivuković na ovogodišnjem „Maršu mira“ očekuje se oko šest hiljada osoba.
- Prema jučerašnjim informacijama mi imamo sada oko četiri hiljade prijavljenih učesnika „Marša mira“, s tim da očekujemo između pet i šest hiljada, ne računajući maratonce, bicikliste, i druge. Nama je došao prijedlog da kamion s tabutima stane u Konjević Polju, tačnije u mjestu Kaldrmica, kako bi učesnici Marša mira odali počast. Učesnici „Marša mira“ su sami tražili da stane kamion s tabutima, i nadamo se da će se to ispuniti – rekao je Alivuković koji je dodao:
- Kada su u pitanju zvanice i obračanja mi nemamo konačan broj, ali stav Organizacionog odbora je da će taj broj biti revidiran, te da neće biti nikakvih političkih predstavljanja. Ono što se zna sigurno neko će se na komemoraciji obratiti ispred Organizacionog odbora, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz Haškog tribunala – rekao je Alivuković.
U ponedjeljak, 9. jula, iz Visokog će biti ispraćeni tabuti 35 žrtava genocida koje će svoj smiraj pronaći 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari.
- Ovo je do sada najmanja dženaza, i biće ukopano 35 identifikovanih osoba. Mi zajedno sa komemorativnm centrom iz Tuzle vršimo pripremu i ukop 11. jula. U ponedjeljak, 9. jula, u 10 sati će iz Visokog krenuti tužna povorka sa tabutima prema Potočarima. U Potočarima se vrši iskop mezarja, koji je počeo danas – rekao je Kenan Karavdić, direktor Gradskih groblja Visoko.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.