Maj 22, 2019

Mladi iz Italije u Srebrenici promovišu suživot i mir

Ovih dana u Srebrenici boravi grupa Italijana, prvo mjesto koje su upoznali u Srebrenici je selo Osmače koje pripada mjesnoj zajednici Brežani.


Andrea Rizza Goldstein radi za organizaciju Arci koja promoviše kulturu i umjetnost.
- Godine 2013. smo upoznali dvije predivne osobe Muhameda Avdića i Velibora Rankića koji su bili započeli projekt sijanja heljde. Projektom mreže preko Venecije našli smo neke donatore. Implementirani projekat je dobio nagradu Fondacije Benetton. Selo Osmače je predivno mjesto i svake godine organiziramo posjetu u to mjesto, gdje uživamo u seoskoj hrani - kaže Goldstein. Italijan Francesko Penco prvi put u Srebrenicu je došao s međunarodnom grupom iz Venecije 2010. godine. Penco ističe da je cilj njihove posjete graditi mrežu prijateljstva.
- Prvi utisak grupe je bio veoma težak u suočavanju s ogromnom tragedijom, koja je uništila društvo 90-tih godina. Za nas iz Venecije, Srebrenica nije samo grad, nego prije svega odnos prema prijateljima koji su u Srebrenici. Prvi put kad smo došli nismo imali pojma o tragediji, te je to bilo udarno suočavanje s činjenicama o dešavanjima u Srebrenici. Shvatili smo da moramo posjetiti mjesta u kojima su se dešavale tragedije i zanimala nas je snaga i pozitivna strana ljudi koji su se vratili i grade suživot. Pojedinci u Srebrenici idu naprijed i prave ogromne korake suživota, ali s druge strane sistem je blokiran, jer pojedinci nemaju podršku društva – ocijenio je Penco.
Grupa iz Italije prvo je posjetila Mostar, pa Sarajevo, a zatim Srebrenicu. Potom će otići u Tuzlu, a posjetu će završiti u Vukovaru. - Mladi iz Venecije oduševljeni su kulturom i prirodom u BiH, dosta studenata nakon upoznavanja Balkana, odlučilo da mijenja životni put i bavi se nečim što ima veze s Balkanom – ističe Penco.
Grupa iz Italije je pomogla podizanje zasada heljde u srebreničkom selu Osmače. Zahvaljujući tom projektu italijanske organizacije su investirale i u izgradnju vodovoda u tom selu.

K.Šakić / RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.