Februar 17, 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tabuti s posmrtnim ostacima 35 žrtava genocida stigli u Potočare

U prostor bivše fabrike akumulatora u Potočarima dopremljeni su posmrtni ostaci 35 Bošnjaka - žrtava genocida iz jula 1995. godine.


Brojni Srebrenčani i članovi porodica dočekali su konvoj s tabutima koji je jutros krenuo iz Visokog prema Potočarima. Tuga, jauk i plač odzvanjaju Potočarima. Konvoj s tabutima se zaustavio na Kaldrmici kako bi učesnici Marša mira odali počast žrtvama genocida. Ove godine u Memorijalnom centru Potočari 11. jula biće ukopani posmrtni ostaci još 35 žrtava srebreničkog genocida, među njima i četiri maloljetnika.
Najmlađa žrtva je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979., a najstarija žrtva je Šahin (Šaban) Halilović rođen 1924. godine, u vrijeme ubistva imao je 71. godinu.
Kasim Beganović iz Glogove opština Bratunac dočekao je tabut svog brata Hazima Beganovića. 
- Tokom ubistva brat je imao 21 godinu. Nemam rijeći nešto da kažem, ipak je malo lakše kako su pronađene njegove kosti. Njegovi kosti su pronađeni blizu Crnog Vrha, njegovo tijelo je bilo kompletno i jedino u toj grobnici. Rođen je 1974. godine, a ubijen je tako mlad. Pitam se samo zašto? Teško je još bilo šta reći emocije su prejake i pomješane - kazao je Beganović, dodajući da njegova majka nema snage da dođe na dženazu i da na dostojanstven način isprati svoje djete.
Konačni smiraj pronaći bračni par Dudić iz Srebrenice.
Iznošenje tabuta do Musalle u Memorijalnom kompleksu planirano je sutra u 19:30 h. U Memorijalnom centru sutra navečer će biti klanjan akšam namaz, a zatim učenje i poklanjanje hatme za nevino ubijene žrtve genocida. Vjerski program će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović.
U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a sa ovih 35 žrtava ukupan broj će biti 6.610 žrtava.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.