April 23, 2019

U Srebrenici otvorena "Šehidska džamija"

U sklopu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, u Petriči danas je svečano otvorena "Šehidska džamija".


Na svečanosti prisutan je bio reisu–l-ulema Husein efendija Kavazović, muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, sarajevski imami iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kao i srebrenički imami, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef.Peštalić, te mnogo brojni Bošnjaci iz Srebrenice i dijaspore.
Prisutnima se obratio reisu–l-ulema Husein efendija Kavazović rekavši da se raduje što je danas u Srebrenici i što vidi Srebrenčane u velikom broju.
- Braćo i sestre, vidim vas ovdje, naravno vidim bol i tugu na vašim licima, ali takođe vidim i veliku nadu na vašim licima. Vidim vas u nadi da ćemo obnoviti život ovdje, i svaki dan ga obnavljamo i podižemo. Ova džamija u Petriči je znak da iz pepela dižemo život u Srebrenici. Nadamo se da ćemo iz godine u godinu biti na svojim nogama, na svom tlu, svoj na svome. Ja vjerujem u Božije proviđenje, vjerujem u hrabrost svojih Srebrenčana. Ako igdje života u Bosni bude, biće ga u Srebrenici i neće se moći uništiti. Ako iko bude mogao dati život Bosni, dat će ga Srebrenica, zapamtite to – kazao je kroz emocije reisu–l-ulema Husein efendija Kavazović, dodajući da traži od Bošnjaka da budu jedni uz druge.
Na kraju je poručio Srebrenčanima da dolaze u Srebrenicu.
- Dolazite kada je 11.juli, i kada nije. Dolazite, jer ovdje su očevi i djedovi vaši, ovdje je u Srebrenici sve naše bosansko,sve naše Bošnjačko i muslimansko. Nada koju vi pokazujete za nas je ohrabrenje. Neka ova džamija bude mjesto okupljanja svih dobrih ljudi, svih muslimana, njena vrata neka budu otvorena gdje ćemo ulaziti i dušu odmarati i napajati te nositi ljubav, a ne mržnju. Mi ne možemo mrziti, možemo samo voljeti i nadati da će i drugi voljeti. Zločince će stići pravda na ovom ili onom svijetu, i danas dovimo za dobrobit naše djece, za mir u Bosni i Hercegovinu i bolju Srebrenicu – poručio je reisu–l-ulema Husein efendija Kavazović.
Srebreničanin Meho Tepić vakif je obnovljene "Šehidske džamije" u srebreničkom džematu Petriči. Njegova želja je bila da džamija nosi naziv „Šehidska džamija“, jer je tokom rata izgubio tri brata i tri bratića, a u mjestu Petriča tokom rata je ubijeno 183 džematlije. Inače, Tepić je jedan od velikog broja Bošnjaka koji je svoj život proveo van svoje domovine.
- Petrička džamija spominje se u historijskom arhivu 1604.godine. U prvom Svjetskom ratu je porušena, a nakon je toga je obnovljena i tokom rata je bila često oštećena. Preko puta ove džamije sam rođen, i trojicu braće sam izgubio. U spomen na braću, bratiće, te 183 džematlije sam pomogao izgradnju džamije u Petriči – kazao je vakif Meho Tepić.
Ove godine navršava se petnaest godina rada u Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damira efendije Peštalića. - Nema veće časti, nego biti imam u Srebrenici. Sjećamo se početka povratka u Srebrenici. Danas imamo veliki broj povratnika, među njima mladih i obrazovanih ljudi. Imamo dosta mladi bračnih parova, dosta se djece rađa. Imamo trista učenika upisanih u osnovnoj školi, 90 djece je upisano u mekteb u Srebrenicu, 120 u mekteb u Potočare, rađa se život u Srebrenici. Molim vas da ne zaboravite Srebrenicu i uključite se svi u ponovno rađanje života u Srebrenici – kazao je efendija Peštalić.
Na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenice nakon rata obnovljeno je 19 džamija, a u procesu obnove je još jedna džamija u Potkorjenu – Poznanovići.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.