April 23, 2019

Obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas je obilježena 23. godišnjica genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica i klanjana dženaza za 35 žrtava genocida.


Dženazu je predvodio reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.
Posljednji smiraj u mezarju Memorijalnog centra Potočari danas su pronašli supružnici Nijazija i Remzija Dudić. Remzija je ubijena u šestom mjesecu trudnoće. Imala je dvadeset godina.
Najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.
Pored Vesida, ukopana su još tri maloljetnika, među kojim i 16-godišnji Feris Mehmedović čiji dijelovi skeleta su pronađeni 2000. godine u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca te devet godina poslije i u masovnoj grobnici Zalazje u Srebrenici.
Najstarija žrtva koja je  ukopana ove godine je Šahin Halilović koji je u vrijeme ubistva imao 71 godinu. Na mezarju u Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima još 1.000 žrtava.
Danas su u Potočare stigle hiljade ljudi iz cijele BiH, zemalja regije i svijeta.
Među zvanicama su bili predstavnici svih nivoa vlasti iz BiH te čelnici ambasada i drugih institucija iz zemlje i inozemstva.

RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.