Juli 19, 2019

Održan završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održan završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.


Na sastanku su predsjednici pododbora prezentovali izvještaje o aktivnostima u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.
Predsjednik Organizacionog odbora Nermin Alivuković kaže da je obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici proteklo bez problema.
- Nakon svih prikupljenih informacija o aktivnostima prije, tokom i poslije 11. jula možemo reći da je sve proteklo bez problema i dostojanstveno. Danas su predsjednici pododbora prezentovali finalne izvještaje o aktivnostima, ali i sugestije i prijedloge za naredni period kako određene stvari unaprijediti, poboljšati, ili uvesti neke nove. Mogli smo čuti da je cjelokupno obilježavanje proteklo bez bilo kakvih incidenata. Kada su u pitanju finansije, zaokružena je cjelokupna finansijska konstrukcija i budžet ovogodišnjeg obilježavanja, gdje je obezbjeđeno oko 250 hiljada KM. Obzirom na nivo organizacije i potrebe uspjeli smo da finansiramo sve aktivnosti. Ovim putem se zahvaljujemo svima onima koji su nam na bilo koji način pomogli, i onima koji su odgovorili na zahtjeve i izdvojili dio sredstava iz svojih budžeta. Naravno, imamo i one koji su nas odbili iz sebi poznatih razloga. Uglavnom, mi smo dostojanstveno obilježili godišnjicu genocida, u vječni smiraj ispratili 35 žrtava genocida - rekao je Alivuković. 
I ove godine "Marš mira" je bio jedna od najmasovnijih aktivnosti u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida.
- Obzirom na vremenske prilike koje smo imali "Marš mira" je dobro prošao. Više od šest hiljada učesnika dostojanstveno je prešlo put duži od stotinu kilometara, i u tišini ušlo u Memorijalni centar Potočari na čelu sa preživjelima iz jula 1995. godine. Svima koji su nam pomogli tokom Marša mira se zahvaljujemo, svim službama. Ogroman doprinos i ove godine dala je Federalna uprava Civilne zaštite, kao i Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih osoba, ali i mnogi drugi. Naš rad nije prestao, nego će u narednom periodu biti nastavljen. Mi imamo određene lokacije koje treba deminirati. Nažalost, zbog vremenskih neprilika učesnici nisu mogli da idu dijelom trase od Buljima do Kameničkog brda. Istrajnost učesnika, svih onih koji su pomagali, zaista zaslužuje svako poštovanje, a pogotovo kada smo svjesni činjenice da su svi taj put prešli da odaju počast žrtvama genocida - rekao je predsjednik pododbora za "Marš mira".
Članovi Organizacionog odbora su danas donijeli odluku da će "Marš mira Srebrenica - Vukovar" iz Potočara krenuti 11. novembra 2018. godine. Pored toga, naredne godine će u zvaničan program obilježavanja godišnjice genocida biti uvršteno i obilježavanje pada zaštićene zone Žepa.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.