Juni 06, 2020

Djeca iz BiH, Srbije i Hrvatske oduševila koncertom

Učesnici prvog regionalnog kampa "Srebrenica Music Camp 2018" večeras su u prepunoj sali Kulturnog centra Srebrenica održali veliki zajednički koncert.


Orkestar i hor koji čini 150 djece iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske publici je izvelo neke od najljepših pjesama od sevdaha pa do rok klasika.
Ismar Porić, umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova" iz Srebrenice kaže da je sretan što je u Srebrenici održan koncert na kojem je nastupilo 150 djece iz tri zemlje.
- Djeca su dala sve od sebe, i najvažnije je da su se sklopila nova prijateljstva među njima. Ovdje u Srebrenici su postavljeni odlični temelji za buduće koncerte u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Beću i mnogim drugim mjestima. Ova djeca su ambasadori iz Srebrenice i šalju dobar glas - rekao je Porić.
Osnivačica Fondacije "Bauren helfen Bauren" Doraja Eberle kaže da ova organizacija u Srebrenici djeluje 20 godina, a muzička škola je samo jedan od projekata.
- Ne postoji ništa što može biti veće od Srebrenice. Ovaj grad je sam po sebi jedinstven. Mi smo već 20 godina prisutni u Srebrenici. Prvo smo se bavili da obezbijedimo mnogima krov nad glavom, ali od same kuće se ne može živjeti. Gradili smo škole, ambulante, asfalt, obrazovanje. Sve smo to radili i radimo. Ukratko BHB ne pravi zidove nego mostove, a takva je i muzička škola u Srebrenici koju podržavamo, a rezultati se vide - rekla je Eberle.
Koncertom je dirigovao Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.
- Svaki koncert je važan. Ovaj ovdje je poseban, zato što su ovdje djeca iz različitih zemalja. Svi su dali sve najbolje od sebe - rekao je Wirth
Projekat će biti nastavljen, a u novembru će biti održan veliki koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
- Ja bih rekao da je ovo početak jednog zajedničkog projekta, a to je saradnja djece iz tri zemlje. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da je nastavak ovog projekta u novembru u Zagrebu, gdje ćemo u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog imati koncert - kaže Goran Jekrović, dirigent iz Zagreba.
Marija je iz Hrvatske, a Nevena iz Srbije. Kažu da su protekle dane provele na lijep način.
- Nadam se da ćemo imati priliku da se opet družimo, da se vidimo. Ovo su bili divni dani - kažu Marija i Nevena.
Haris Mujić je iz Srebrenice, i nekoliko godina je član muzičkog hora. - Malo je onih koji imaju priliku da im diriguje gospodin Gerald Wirth. Ja sam sretan što sam dio ovog kampa i cijele priče - kaže Mujić.
“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je sa radom počela 2012. godine. Ovaj besplatni multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana okuplja više od 350 djece od dvije do 17 godina. Dječji hor Superar iz Srebrenice, koji djeluje u okviru Kuće dobrih tonova, u proteklim godinama ostvario je niz uspjeha. Između ostalog, ostvaren je veliki uspjeh dječjom himnom koju su snimili zajedno sa 1.000 djece iz 15 zemalja svijeta. Za ovu pjesmu dobili su nagradu Global Music Award fondacije iz Amerike, za vrhunsko dostignuće u muzici. Članov hora Superar su nastupili pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.