Juli 19, 2019

Ove godine niska otkupna cijena maline

Prema informacijama iz hladnjača koje otkupljuju jagodičasto voće cijene maline za prvu klasu sorte "Vilamet" biće 1.40 KM po kilogramu, a za sortu "Miker" 1.50 KM.


Za drugu klasu vilameta cijena je 0.80 KM, a za miker 0,90 KM.
ŽIvan Todić, direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica rekao je da oni još nisu odredili otkupnu cijenu maline, te da će na osnovu kvaliteta robe biti vršena otkupna cijena.
- Biće klasiranja robe iz razloga što je bila kišna godina i moramo sagledati kompletnu sliku da bi mogli proizvođačima više sredstava da odvojimo u skladu s tržišnim cijenama za ovu godinu – kazao je za naš radio Todić.
Ove godine Opšta poljoprivredna Zadruga Srebrenica otkupila je više od 500 tona maline.
- Mi svake godine otkupljujemo 500 do 700 tona. Trenutno se vrši prijem jesenje maline i kupine. Za robu imamo tržište i potražnju. Robu izvozimo u Belgiju, Njemačku, Italiju, i Tursku. Trudimo se da sagledamo kompletne cijene na svjetskom tržištu kako bi mogli da izvučemo što bolju cijenu za nas i za proizvođače. Prethodnih par godina teško je išlo s realizacijom robe zato što se na tržištu pojavila veća proizvodnja robe nego što samo tržište zahtjeva. Iz tih razloga moramo da otvaramo non stop nova tržišta i da realizujemo kompletnu robu prethodnu i ovogodišnju – pojašnjava Todić.
Predsjednik Udruženja proizvođača malina "Vilamet“ iz Bratunca, Ljubiša Alempić kaže da je ovogodišnja otkupna cijena maline veoma niska i ujedno apeluje na vlasti i hladnjačare da pomognu da kako ne bi došlo do gašenja poljoprivredne proizvodnje.
- Mi smo u potpunosti svjesni u kakvoj se teškoj situaciji nalazi malinarstvo u BiH. Naše Udruženje nije organizovalo nikakve proteste zbog otkupne niske cijene. Smatramo da je ponuđena otkupna cijena 1.40 KM veoma niska i da ne pokriva ni osnovne troškove ove poljoprivredne proizvodnje. Kada je u pitanju kupina, poljoprivredni proizvođači je ne beru zbog niske cijene. Strah nas je da će ovakve niske cijene u narednih par godina u potpunosti uništiti malinarstvo na našim prostorima – istakao je Alempić.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.