Juli 19, 2019

Alić: Pripreme za Opšte izbore odvijaju se bez ikakvih problema

Predsjednik Opštinske izborne komisije Srebrenica, Sead Alić izjavio je danas za naš radio da OIK Srebrenica radi aktivno na piripremanju Opštih izbora koji će biti održani 7. 10. 2018. godine.


- Danas je izvršen javni postupak dodjele mjesta u biračkim odborima za Izbornu jedinicu Opštine Srebrenica prema ždrijebu koji je prethodno odradila Centralna izborna komisija BiH. Taj postupak je uspješno završen - kazao je Alić, dodjući da će u narednoj fazi biti izvršena izrada konačnog rasporeda i ista biti dostavljena političkim subjektima.
- Politički subjekti, na raspored će imati mogućnost prigovora u slučaju da pronađu određene greške ili neki drugi relevantni razlog za prigovor. Nakon toga u narednom periodu očekujemo da politički subjekti da dostave prijedloge članova biračkog odbora, a onda ćemo izvršiti provjeru u skladu s Izbornim zakonom. Zatim će se izvršiti obuka članova biračkih odbora i njihovih zamjenika - istakao je Alić.
On navodi da na području Opštine Srebrenica ukupno ima 22 biračka mjesta, a jedno mjesto za glasanje u odsustvu.
- Za izbornu jedinicu Bratunac, Milići, Osmaci, Šekovići, Srebrenica, Vlasenica i Zvornik ovjerenih političkih subjekata ima ukupno 132. Naš posao je da obezbjedimo da izbori budu transparetni u skladu s zakonom i da se ispoštuju sva načela koja su potreban za demokratske izbore. Građani odlučuju kome će dati svoj glas, a izbor na lisiti je veliki- potcrtao je Alić.
Predizborna kampanja počinje 7. 9. ove godine, a Opšti izbori će biti održani 7. 10. 2018.godine.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.