Juli 04, 2020

Pripravnički staž za devet pripravnika iz Srebrenice

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić predstavio je juče u Sarajevu program pomoći u obavljanju pripravničkog staža, koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.


Potpisani su ugovori sa 80 korisnika ove podrške i 36 poslodavaca koji učestvuju u programu.
- Ovo je program, koji se provodi već petu godinu, a svrha mu je da podrži mlade, visokoobrazovane ljude. Ukupno smo u ovom mandartu podržali 344 mlada pripravnika. Cilj je omogućiti im priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja. Kroz steknute reference i uslove, mladi povratnici mogu lakše do daljih poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada, a apsolutni prioritet nam je zadržavanje i zapošljavanje mladih, kao temelja održivosti povratničkih sredina – rekao je ministar Ramić.
Sa područja opštine Srebrenica ugovore je potpisalo devet pripravnika.
- Juče je u Sarajevu potpisan ugovor sa korisnicima programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom. Na ovaj program apliciralo je 35 opština. Jedna od opština koja je aplicirala prema ovom javnom pozivu je i opština Srebrenica, ali i institucije koje djeluju na području naše opštine. Ja sam u ime opštine Srebrenica potpisao ugovore za četiri pripravnika. Osim opštine prijavio se i Osnovni sud u Srebrenici i potpisan je ugovor za tri pripravnika, i MFS EMMAUS iz Potočara su dobili pravo na dva pripravnika. To je ukupno devet pripravnika sa naše opštine. Radi se o obavljanju volonterskog pripravničkog staža u trajanju od 12 mjeseci bez zasnivanja radnog odnosa. Federalno ministarstvo je pojedinačno za svakog kandidata odvojilo oko 6000 KM, tako da će oni imati određene plate za svoj rad – kaže Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica i dodaje:
- Federalno ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica je u proteklom periodu dosta radilo na izgradnji putne infrastrukture, stambenih jedinica, projekata održivog povratka. Znamo da ovo ministarstvo dosta sredstava izdvaja za stipendiranje učenika i studenata. I ovaj projekat je prilika da visokoobrazovani ljudi steknu radno iskustvo, i kasnije polože stručni ispit – rekao je Alivuković.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.