Februar 27, 2021

U Srebrenici održana diskusija na temu „Uloga medija u demokratskim izborima“

 Uprostorijama Kancelarije OSCE-a u Srebrenici danas je održana diskusija na temu „Uloge medija u demokratskim izborima“ na kojoj su prisustovali srebrenički mediji.

 

Predavanje na ovoj temi je održala Kelly Moore, šefica kancelarije OSCE-a Srebrenica.
Tokom diskusije novinari su govorili o svojim novinarskim iskustvima. Putem društvene mreže javila novinarka Jacky Rowland, koja je svoje novinarsko iskustvo podjelila sa novinarima iz Srebrenice.
Jacky Rowland, radi u Jerusalemu, i nagrađivana je dopisnica sa 16 godina iskustva u izvještavanju iz ratnih zona Balkana i islamskog svijeta. Nagrađena je Royal Television Society Award nagradom 2001. godine. Na Al Jazeeru je došla sa BBC-a.
Elma Kadić, službenica za odnose s javnošću misije OSCE-a u BiH kazala je da će Misija OSCE-a u BiH, nastaviti raditi s medijskim profesionalcima kao i svim ostalim ključnim institucijama na unapređenju slobode medija.
- Mediji su dužni da u skladu s zakonom pravično, profesionalno i stručno da prate izborne aktivnosti uz dostojno poštivanje novinarskog kodeksa i etičkih standarda. Novinari moraju biti sami svjesni vlastite odgovrnosti da održavaju najviše profesionalne standarde, te da se sudržavaju zapaljivog i neodgovornog izvještavanja. Slobodni i nezavisni mediji temelj su demokratskog društva, a posebnu važnu ulogu u pravovremenu informisanju građana imaju lokalni mediji – kazala je Kadić.

K. Šakić/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.