Print this page

Otvoren put u Sućesci

U MZ Sućeska, opština Srebrenica, danas su svečano otvorene dvije dionice puta Brda – Žutica i Bučinovići – Brda.


Ukupna dužina dionica je 2350 metara, a riječ je o projektu, koji je realiziran uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba, uz sufinanisranje opštine Srebrenica i građana. Svečanosti otvaranja putnih dionica pored građana pristustvovali su potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar Edin Ramić, predsjednik SO Srebrenica Alija Tabaković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković.
- Meni je zadovoljstvo da smo nastavili ovaj projekat. Naš cilj je da Srebrenicu u potpunosti komunikacijski povežemo Srebrenicu sa ostatkom Bosne i Heregovine. Ova komunikacija je strateška za područje Srebrenice. Ostalo je oko dva kilometra da u potpunosti završimo ovaj dio. Plan je da u toku naredne godine završimo ovaj dio puta. U ovom mandatu mi smo kao Ministarstvo ulagali svake godine više od milion maraka na područje Srebrenice, a ukupno u mandatu riječ je o iznosu šest miliona i 157 hiljada KM – rekao je fedralni ministar Edin Ramić.
Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, istakao je da je obaveza svih da pomognu izgradnju i obnovu povratničkih mjesta
- Naša je obaveza da gradimo povratnička mjesta. Sistematski moramo rješavati probleme stanovništva u ovom kraju koji je izuzetno značajan – rekao je Salkić.
Hamdija Husejinović, predsjednik MZ Sućeska, kaže da je putna komunikacija Srebrenica – Brda – Žutica – Milići od izuzetnog značaja za cijelu opštinu Srebrenica.
- Ovaj put je žila kucavica ove mjesne zajednice. Mi smo najveća mjesna zajednica, i ovaj put znači mnogo cijeloj opštini. Mi smo najbliža mjesna zajednica prema Federaciji, i sa ovim putem mi put prema Srebrenici kada se dolazi od Kladnja skraćujemo za 40 kilometara. Ostalo je još dva kilometra najteže dionice, i nadamo se da će to u narednom periodu biti završeno – rekao je Husejinović koji je dodao da su se i građani uključili u prikupljanje sredstava kako bi se realizovao projekat asfaltiranja puta od Bučinovića do Brda.
- Sami građani su skupili više od 60 hiljada KM, a ostalo je finansiralo Federalno ministarstvo. Put je u dužini od 1400 metara, i to mnogo znači ovom stanovništvu – rekao je Husejinović.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)