Maj 22, 2019

Maksimović: U Srebrenici uskoro otvaranje kamenoloma

Načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj opštine Srebrenica, Cvijetin Maksimović kazao je za naš radio da se obavljaju pregovori s investitorima oko otvaranja kamenoloma na području Srebrenice.


- Preduzeće Dacit d.o.o je regristrovano na području opštine Srebrenica i ljudi iz tog preduzeća uputili su zahtjev Vladi RS-a za dobivanje koncesije za eksplotaciju kamena iz kamenoloma Skakavac. Mi kao lokalna uprava nastojimo da pružimo sve reusre koji su nephodni kako bi preduzeće počelo s radom. Vjerujemo da će vrlo brzo dobiti koncesiju, te da će početi svoje radove na eksplotaciji kamena na području Opštine– kazao je Maksimović.
On najavljuje da će se u narednom periodu krenuti sa realizacijom otvaranja pogona za preradu kamena, odnosno proizvodnja kamene vune.
- To je izolacioni materijal koji se koristi u građevinarstvu i veoma je tražen na svjetskom tržištu. Ideja jeste da se na našem području uradi fabrika kamene vune koja će zapošljavati oko 25 radnika –istakao je Maksimović.
Maksimović, podsjeća da je nedavno na trinaestoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica usvojena Odluka o formiranju stočnog groblja.
- Nakon usvojene odluke, krenut ćemo s aktivnostima izrade stočnog groblja na dvije lokacije na području Opštine. Pravilnikom je određeno kako treba da izgleda stočno gorblje, iduće godine ćemo krenuti sa izgradnjom kako bi omogućili građanima da uginule životinje odlažu na stočno groblje – kazao je Maksimović.
Maksimović zaključuje da je zadatak loklane samouprave poboljše privrednog ambijenta na području Općine.

K.Šakić / RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.