Maj 22, 2019

Konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske u posjeti Srebrenici

U posjeti Srebrenici danas boravi, dvaneaesti po redu, konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja iz Hrvatske.


„Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica“ poruka je s kojom je u Srebrenicu došlo 340 Bošnjaka i njihovih prijatelja iz cijele Hrvatske. Učesnici konvoja su položili cvijeće u Memorijalnom centru Srebrenica -  Potočari - Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine,  i odali počast žrtvama genocida. 
- Već dvaneaest godina dolazimo u Srebrenicu. Svake godine su u konvoju neke nove osobe, jer cilj nam je da što više mladih dođe u Srebrenicu. U konvoju nisu samo Bošnjaci. Zapravo, ovdje je više onih koji nisu Bošnjaci. Cilj je da dođu ovdje da se poklone žrtvama, i shvate šta je genocid. Poruku koju ponesu odavdje prenesu svojim prijateljima i okruženju kako se nikada više ne bi ponovila Srebrenica. Malim koracima pravimo pomake – rekao je Ekrem Bećirević, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ).
Naim Talić je već šest puta dolazio sa konvojem iz Zagreba u posjetu Srebrenici.
- Svaki put kada dođem pojave se neki novi osječaji. Urežu se u sjećanje neke stvari, i ne želim nikada prestati dolaziti u Srebrenicu – rekao je Talić.
Ivana Kralj iz Zagreba je prvi put posjetila Srebrenicu.
- Došla sam ovdje kako bih vidjela šta se dešavalo. Svima koje znam ću preporučiti da dođu u Srebrenicu. Kada dođete ovdje i vidite, samo je dio onoga šta su ljudi ovdje doživjeli. Svi moramo ponijeti poruku odavdje i prenositi je dalje – rekla je Ivana Kralj.
Nedib Smajić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, istakao je zahvalnost organizatorima i učesnicima XII Konvoja mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja koji su posjetili Srebrenicu. - Dolazak naših prijatelja iz Hrvatske je postao tradicija. Oni dolaze s ciljem prenošenja poruke da se nikada i nigdje više ne dogodi Srebrenica – rekao je Smajić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.