Juli 19, 2019

Pčelari sa područja Srebrenice zadovoljni prinosima meda

Na području opštine Srebrenica pčelarstvo se značajno razvija, povećava se broj pčelara, a broj pčelinjih društava dostigao je više od 5.000 košnica.


Na području naše opštine djeluju dva udruženja pčelara: “Skelanka” i “Osat”, s ukupno više od 200 članova.
Salko Nukić, predsjednik udruženja pčelara „Osat“ kaže da pčelari mogu biti zadovoljni ovom pčelarskom godinom.
- Prvo vrcanje meda bilo je fantastično. Rijetkost je da se desi tako. Druga tura je bila loša, zbog vremenskih prilika. Ipak, možemo biti zadovoljni kada uzmemo u ozbir da dvije godine gotovo da i nije bilo meda. Mi smo učestvovali na dva sajma gdje smo osvojili 14 medalja. Mi smo poslali 14 uzoraka i osvojili 14 medalja. To je dobar pokazatelj kakav mi kvalitet meda imamo na našim prostorima – kaže Nukić koji smatra da Srebrenica ima veliki potencijal kada je razvoj pčelarstva u pitanju.
- Teško je znati koliko je tačno proizvedeno meda, jer imamo mnogo pčelara koji samostalno pčelare. Sigurno je bilo više do 15 tona. Pčelarstvo je postalo ozbiljna grana privrede. Nije to više ono tradicionalno pčelarstvo, nego su se ljudi uključili u savremene tokove i prate ih. Zbog svega toga ostvaruju bolje rezultate i mogu da žive od svog rada. U pčelarstvu postoje određeni problemi, ali prema Nukićevim riječima na području Srebrenice oni nisu izraženi kao u drugim mjestima.
- Kao i u svemu ostalom postoje određeni problemi. Dosta toga zavisi od godine kakva je, bolesti pčela, neodgovornosti drugih poljoprivrednih proizvođača koji koriste pesticide. Ipak, to nije na prostoru naše opštine toliko izraženo, da bi uticalo na pčelarstvo. Mi imamo dobar med, kvalitetan, koji nam nije teško plasirati i prodati. Mislim da nema pčelara sa naše opštine koji ne može prodati svoj med – kaže Nukić.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.