April 23, 2019

U Domu zdravlja Srebrenica u rad puštena novoopremljena laboratorija

U Domu zdravlja Srebrenica danas je zvanično u rad puštena novoopremljena laboratorija.


Rotary Club Srebrenica, opština Srebrenica, Rotary District 1910 (Austrija) i Dom zdravlja Srebrenica su zajedno radili na renoviranju i opremanju savremenom opremom laboratorije Doma zdravlja Srebrenica.
- Projekat pod nazivom "Advancement of Health care in Srebrenica Municipality" rezultat je zajedničkog djelovanja Rotary clubova Srebrenica i Klosterneuburg. Ova dva kluba obezbjedila su potrebnu participaciju za kandidovanje projekta ka The Rotary Foundation sa cijim su sredstvima ukupno prikupili $125.490 uz učešće opštine Srebrenica iznosom od 50.000KM. Projekat ima za cilj pružanje kvalitetnijih i jeftinijih usluga Doma zdravlja građanima Srebrenice i ostvarivanje zdravstvene njege . Ovim projektom izvršena je potpuna sanacija prostorija laboratorije Doma zdravlja Srebrenica, nabavljen nov laboratorijski namještaj, automatizovana laboratorijska oprema i izvrsena obuka laboratorijskog osoblja za rad na aparatima. Pored toga, za sve isporučene aparate nabavljena je kolicina reagenasa potrebna za rad laboratorije u narednih 12 mjeseci. Primjera radi, instaliranjem opreme i obukom laboranata, uvedeno je dodatnih 15 analiza koje se do sada nisu radile u Domu zdravlja Srebrenica, sa tendencijom uspostavljanja dodatnih – kaže Nedeljko Simić, koordinator projekta i dodaje:
- Drugi dio projekta, odnosi se na finansijsku održivost Doma zdravlja Srebrenica i ima za cilj smanjenje troškova rada ove institucije, prvenstveno u smanjenju gubitaka zagrijavanja tri objekta koja se nalaze u sklopu Doma zdravlja. S tim u vezi, saniran je krov glavne zgrade Doma zdravlja, postavljeni novi oluci, izvršeno postavljanje termoizolacione fasade, te saniran unutrašnji grejni sistem u sva tri objekta. Istovremeno, izvrseno je i spustanje plafona u prostorijama laboratorije i Centra za bazičnu rehabilitaciju kako bi se smanjila zapremina prostorija koje se zagrijavaju, te ugradnja nove pvc stolarije. Sve ovo će imati direktan odraz na budžet Doma zdravlja jer su do sada trosili vise od 100 tona uglja za zagrijavanje objekata (što nije bilo dovoljno da se zagriju prostorije) uz konstantno koristenje električnih grijalica što je stvaralo dodatne troškove – rekao je Simić.
Otvaranju laboratorije, između ostalih, priustvovali su i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić i Radomir Pavlović, te Sabine Kernthaller isred austrijske ambasade u BiH. 
- Ovim projektom naš grad je dobio kompletnu laboratoriju što je od koristi građanima. Oni koji budu u potrebi imaće brzu uslugu. Iskreno, nadam se da neće biti mnogo pacijenata – rekao je Grujičić.
Vesna Jovanović, direktorica Doma zdravlja Srebrenica, se zahvalila svima koji su učestvovali u projektu. - Laboratorija je savremena, to se može vidjeti. Urađeno je mnogo toga, sve s ciljem poboljšanja usluge onima kojima je potrebna – rekla je Jovanović.
Ismail Sadaak, ispred Rotary cluba iz Austrije, kaže da je u projekat uloženo 125 hiljada dolara. - Rotary je poznat da se bavi projektima koji su održivi. Ako nešto počnemo, onda radimo na tome. U ovom slučaju smo sarađivali zajedno sa lokalnom zajednicom. Imali smo konkretnu pomoć i podršku od načelnika i opštine – rekao je Sadaak.
A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.