Juni 06, 2020

Hoće li biti riješen problem pasa lutalica na području opštine Srebrenica?

U skupštinskoj sali opštine Srebrenica danas je održan radni sastanak na temu „Rješavanje pitanja pasa lutalica i drugih napuštenih kućnih ljubimaca“.


Cvijetin Maksimović, načelnik odjeljenja za privredu u opštini Srebrenica kaže da naš grad ima problem sa psima lutalicama.
- Definitivno područje opštine Srebrenica ima problem pasa lutalica, kako ruralni tako i urbani dio. Mi smo danas razogovarali o mogućim rješenjima ovog problema. Imali smo pokušaj da sa nevladinom organizacijom „Silver Dog“ riješimo ovaj problem kroz izgradnju prihvatilišta, ali do danas to nije riješeno. Ima nekih pomaka, ali to ide sporo. Imamo dosta primjedbi od građana koji se žale da psi lutalice prave dosta problema. Do sada je ovaj problem bio rješavan angažovanjem preduzeća „Glod“ iz Istočnog Sarajeva koje se bavi hvatanjem pasa lutalica, ali to nije dalo rezultate obzirom da svaka ta akcija hvatanja pasa lutalica košta blizu hiljadu maraka, a nema rezultata adekvatnih. Prihvatilište za pse je trebalo da bude rađeno u naselju Gostilj, ali zbog građana koji su bili protiv isto je dislocirano u zaseok Lipa. Međutim, to još nije urađeno, obzirom i na neadekvatnu putnu infrastrukturu – kaže Maksimović koji očekuje da će i Skupština opštine Srebrenica uskoro usvojiti odluku koja tretira pitanje držanja kućnih ljubimaca.
- Vjerujem da ćemo imati uskoro skupštinsku odluku koja će tretirati pitanja držanja kućnih ljubimaca, samim tim i pasa.
Maksimović kaže da je bilo u proteklom periodu zabilježenih slučajeva napada pasa lutalica na sitnu stoku.
- Mi smo imali nekoliko napada pasa lutalica u toku prošle i ove godine na poljoprivedna domaćinstva i sitnu stoku pogotovo. Opština je imala te određene zahtjeve za nadoknadu štete koje smo isplatili – kaže Maksimović.
Velimir Stojanović, predsjednik Udruženja „Silver Dog“ smatra da je rješenje pitanja pasa lutalica izgradnja skloništa za pse.
- Ja želim da se ovaj problem pasa lutalica riješi izgradnjom skloništa. Mi smo bili napravili sklonište u mjesnoj zajednici Gostilj, ali pod pristiskom smo se morali izmjestiti na drugu lokaciju. Radimo na izgradnji skloništa i nadam se da će to biti riješeno. Treba nam pomoć opštine da to privedemo kraju. Mi gore u novom skloništu nemamo pasa trenutno - kaže Stojanović.
Odbornik u SO Srebrenica Miloš Milovanović mišljenja je da se opštine Srebrenica treba uključiti u rješavanje ovog problema.
- Ovaj problem imaju sve lokalne zajednice, pa i Srebrenica. Opština Srebrenica mora da odvoji sredstva i da napravi azil za pse. Obzirom da smo u fazi usvajanja Nacrta budžeta za narednu godinu, određena sredstva bi trebala biti predviđena. Moramo da uredimo i odluku o držanju kućnih ljubimaca, i nadam se da ćemo je uskoro usvojiti. Sve te odluke treba da prate zakonska rješenja – rekao je Milovanović.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.