Juni 02, 2020

Prezentovani projekti “Zbrinjavanje ambalažnog otpada na području opštine Srebrenica“ i „Zaštita izvorišta voda na području MZ Podravanje od opasnog hemijskog otpada nepoznatog porjekla“

U sali Skupštine opštine Srebrenica danas je održana prezentacija i promocija projekata “Zbrinjavanje ambalažnog otpada na području opštine Srebrenica“ i „Zaštita izvorišta voda na području MZ Podravanje od opasnog hemijskog otpada nepoznatog porjekla".


Pored članova projektnog tima prezentaciji su prisutvovali predstavnici Tehnološkog fakulteta iz Zvornika - partneri na projektu.
- Danas smo predstavili dva projekta koje finansira Fond za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti zajedno za opštinom Srebrenica. Partner u oba ova projekta je Tehnološki fakultet Zvornik. Nama je Fond odobrio oko 14 hiljada KM i u skladu sa tim mi ćemo uraditi eleborat kako i na koji način će biti uklonjen hemijski otpad iz Podravanja. Mi ćemo uraditi analizu zemljišta i voda da vidimo kako je stanje, da nije došlo do miješanja otpada, vode i zemljišta. Mi imamo urađen prijedlog projekta za uklanjanje ovog otpada, i to je vrijednost oko 130 hiljada KM. Za projekat “Zbrinjavanje ambalažnog otpada na području opštine Srebrenica“ odobreno je oko 10 hiljada KM, te će biti urađen elaborat. Prije nekoliko godina, u MZ Podravanje, na zemljištu koje koristi rudnik Boksit odložen je hemijski otpad nepoznatog porijekla - rekao je Cvijetin Maksimović, načelnik odjeljenja za privredu u opštini Srebrenica. 
Goran Vujadinović, profesor sa Tehnološkog fakulteta iz Zvornika, smatra da je taj otpad do sada trebao biti uklonjen. - Otpad mora biti uklonjen obzirom na opasnost i vrstu tog otpada. Hemijska analiza koja je rađena pokazuje da je u tom otpadu veća koncetracija olova nego u rudniku olova i cinka. To je slobodno olovo. To mora da se riješi. Što se prije riješi manja će opasnost biti – rekao je Vujadinović.

A. Mehmedović/ RTV Srebrenica

Rate this item
(0 votes)
Ad Sidebar
© 2018 RTV Srebrenica All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.